Plava crta
Srijeda, 18.10.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

Na ovotjednom vjeronauku ugostili smo jednu od četiri sestara obitelji Palić – Djordjiju Palić. Kuma naše škole glazbe, posvjedočila nam je Božju milost u njezinu životu. Naime, Djordjija radi kao mentor u školi pjevanja Husar&Tomčić, broji mnoge suradnje s našim poznatim pjevačima te je objavila brojne duhovne pjesme; kako samostalno, tako zajedno sa sestrama i poznatim duhovnim zajednicama u Zagrebu.

Djordjijin život nije uvijek bila samo pjesma. Završila je agronomiju, te iako nema iskustva u završenoj struci, svjedoči koliko je navika učenja i rada bila ključna za sve daljnje u njezinom životu. Premda joj je djetinjstvo obilježio rat i oskudica u materijalnom, ističe kako su vjera i odlazak na Svetu Misu, zajedno s obitelji, imali veliki značaj za njezin život. Prisjeća se dana kad je pjevala na Gibonnijevim koncertima, a paralelno s tim dijelila letke za dodatnu zaradu. Važno je osvijestiti da ne možemo odjednom činiti velike stvari, već treba krenuti od onih manjih i nikada ne zaboraviti kako smo započeli. Istaknula je također na zamke vremena u kojem živimo i mentaliteta po kojem je sve oko nas crno, besmisleno, bez vizije i budućnosti, bez jasnog cilja. To su laži u koje nas uvlače mediji i okolina koja slijepo prihvaća nametnutu “istinu“. Bez perspektive i pogleda odozgo, nosimo konstantan osjećaj nedostojnosti. To je razlog zašto zakopavamo talente koji su nam dani. Ukoliko nosimo osjećaj vlastite manjkavosti i netalentiranosti ne možemo voljeti sebe. Ako pak ne volimo sebe na ispravan način, nećemo moći voljeti ni brata, ni sestru, niti kuću u kojoj smo rođeni, ni grad, ni Slavoniju pa ni svoju Domovinu. Niti jedan dar nije manje vrijedan, baš zato što nam je svaki od Boga dan. Božje milosrđe je nemjerljivo i jednako za sve ljude. Kako nam je sve pa i sama vjera dano; tko smo mi da zatajimo primljeno? Čini se, napominje Djordjija, kako upravo danas u moru duhovnog sadržaja, zajednica i kršćanskih medija, nikad nismo bili više slijepi, gluhi i nijemi za Božju stvarnost i poziv. Ipak, i tu imamo Božju pomoć kroz sakrament ispovijedi u kojoj nam svaki put ponovno Bog daje priliku da krenemo ispočetka. Daje nam priliku za novi početak, novo srce i nove oči. Kao rezultat zdravog prihvaćanja sebe i svojih talenata, kroz upotrebu istih i djelatno življenje vjere, proizlazi svetost. Svetost nije nešto rezervirano za pojedince, dapače, svetost je naša obveza još danas, a ne za pet godina, deset, za starost. Upravo zato, govori Djordjija, bitno je prepoznati sve ono što nas koči na tome putu. Sve ono što nas uvlači u depresiju, zbog ponavljanja istih stvari godinama.

Kad krenemo mijenjati one naizgled nebitne sitnice, steći ćemo naviku i tako rasti na putu svetosti. Ne bojmo se priznati koje su naše prepreke na tom putu. Ne bojmo se poniziti, jer su nas uvjerili da ne možemo biti uspješni i ponizni istovremeno. Poniznost otvara vata Božjoj milosti. Zato smo pozvani prestati očajavati, odbaciti svaki strah i stid, biti zahvalni na svemu što nam je dano i radosno prihvatiti izazov te biti produžeci Kristovih udova u ovom gradu, Domovini i svijetu. Zahvaljujemo Djordjiji na prekrasnom svjedočanstvu, poticaju, pjesmi i talentima koje je podijelila s nama na slavu Božju! Do sljedećeg susreta, neka nam je ovo svjedočanstvo na blagoslov i duhovni rast, a nadam se i angažman.

Iva Jurčević

Srijeda, 18.10.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
30
stu.
2017

Uzljubiti poniženje

Sv. Vinko je bio svjestan svojih slabosti. Vinko nam poručuje da je bolje misliti za…

Plava crta
5
stu.
2017

O poniznosti i prstima (Mt 23, 1-12)

Što ima poniznost s prstima? Ima i to jako puno! Svi imamo želju postati netko…

Plava crta
30
lis.
2017

Kročiti za Isusom

Nije dovoljno poznavanje vjeronauka, važna je odvažnost u kročenju za Isusom. Ohol čovjek ne uočava…

Plava crta
29
lis.
2017

Poniznost

Sveti Pavao upozorava svoje zajednice, ali i nas da bez poniznosti, koja uvodi u potpuno…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.