Plava crta
Nedjelja, 4.03.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak, 27. veljače, održan je drugi po redu korizmeni seminar, koje organizira udruga DUHOS tijekom korizme, pod temom Vjerujem, dakle postojim. Korizmeni seminar je predvodio kapelan Župe Sv. Ćirila i Metoda, vlč. Ivan Begović. Razmatrajući pitanje što to zapravo znači vjerovati, shvatili smo da u moru spoznaja i našega znanja o pojavama i životu općenito, uvijek dođemo do granice kada svi eksperimenti i jednadžbe prestaju. Dok neki taj slučaj vide isključivo kao manjak poznavanja mehanizama, drugi se ovdje otvaraju putu vjere, koja nas doista uvodi u jednu novu stvarnost. To je stvarnost postojanja Onog Savršenog koji je sve nama znano, a pogotovo nepoznato uredio u savršenu cjelinu i sklad. Zanimljiva je činjenica koliko ljudi, koji se deklariraju ateistima, provede čitav život u dokazivanju Onoga koji za njih ne postoji. U nizu ljudskih paradoksa, vrijeme je da se zapitamo jesmo li mi, koji za sebe kažemo da vjerujemo, uistinu drugačiji, i ako da, po čemu.

Korizma je idealna prilika za analizu svog dosadašnjeg života. Živimo li doista ono što vjerujemo ili iz vjere selektivno odabiremo segmente koji nam se sviđaju s obzirom na vrijeme u kojem živimo? Jesmo li odvojili svoj duhovni život kao nešto što je potpuno izvan naše svakodnevnice? Premda kažemo da vjerujemo, često ne možemo za sebe nadodati ovo – dakle postojim. Mnogi žive živote drugih, u strahu da se odvaže pozivu koji svaki čovjek nosi u svom srcu. Bog je taj koji daje čovjeku poticaje kako bi uistinu mogao svrhovito živjeti.

Zašto smo se oglušili? Držimo do ljudskih obzira, ušutkavajući Božji glas u nama. Vjerni smo, barem deklarativno, mnogim načelima sve dok se možda ne nađemo u suprotnosti s nekim od njih, pa za svoj slučaj pravimo iznimku u pravilima. Gdje je tu onda naše – jesam? Toliko olako prihvaćamo činjenice o SVEmogućem, da kad se susretnemo s problemima, tražimo sve do jednog mogućeg čovjeka, postupka i rješenja, a Onome za koga kažemo da je Stvoritelj SVEga vidljivog i nevidljivog, ne prinesemo otvorena srca ono s čim se borimo ili nam je to barem zadnja opcija. Isus s pravom ponekad svakom od nas treba reći – malovjerni. Dopustimo da nam ova korizma pomogne kako bismo u tišini i razmatranju uvidjeli koji su to ljudski obziri, mehanizmi i načini za koje se tako grčevito držimo. Pokušajmo već danas otvoriti Gospodinu vrata našega života i dozvoliti mu da On bude taj koji će djelovati u nama, osloboditi nas okova koje smo sami postavili i omogućiti nam da za sebe možemo reći – Vjerujem i postojim!

Nakon ove korizmene poruke, s nama je svoje svjedočanstvo o važnosti sv. Euharistije podijelila naša članica DUHOS benda – Matea i pozvala nas da kroz svakodnevnu sv. Misu dopustimo Gospodinu da čini umjesto nas ono što nam je doista potrebno za potpuno življenje vlastitoga poziva.
Iva Jurčević


Nedjelja, 4.03.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
15
tra.
2018

O pečenoj ribi (Lk 24,35-38)

Dok molimo, dok se okupljamo za stolom Riječi, Tijela i Krvi, molimo Isusa da prosvijetli…

Plava crta
19
ožu.
2018

ZRNO VJERE

Jedna mala kap može preliti čašu, a koliko je vjere potrebno da uzdigne dušu našu?…

Plava crta
4
sij.
2018

Hrabrost

Kakav si ti? Kakav položaj zauzimaš naspram života? Možda se bojiš i ništa ne poduzimaš….

Plava crta
30
pro.
2017

Zaustavi Isusa

Zaustavi Isusa i ti svojom vjerom i čežnjom za susretom. Njegova je želja radosno boraviti…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.