IV. korizmeni seminar : „Password za nebo“

by abuzgo

Koji su ključevi ili lozinke za nebo? Bilo je to glavno pitanje četvrtog po redu korizmenog seminara održanog 13.3.2018. u župi svetih Ćirila i Metoda u Osijeku. Nastavljajući prošlotjednu temu o Davidvu grijehu s Bat-Šebom, vlč. Robert Almaši posvjestio nam je kakva se promjena dogodila Davidu, ali se događa svakome od nas, nakon oproštenja grijeha. David moli Gospodina u 51. psalmu da mu otpusti grijehe, vrati radost i učvrsti duh. On je sada spreman učiti i naviještati Božja silna djela drugim ljudima koji su sagriješili jednako kao i on, što nam pokazuje kako Bog djeluje svojim oprostom. O takvoj situaciji razmišljali smo i na svom primjeru. Često se nakon oprosta grijeha vraćamo u isto okruženje, među iste ljude i obaveze. Ali sada prepoznajemo zavodljivost grijeha te osnaženi Božjim milosrđem i praštanjem možemo mijenjati svoj život. Prihvaćamo sve svoje obaveze, koje smo već počeli zapostavljati,više se trudimo raditi na sebi te nam Bog postaje važniji od nas samih.
Jedna od najsnažnijih lozinki za nebo je svakako osluškivanje. Za nas je to često težak zadatak jer u vrevi svojih razgovora i poslova ne čujemo što nam to drugi poručuje. Sigurno imamo iskustvo nekoga tko jako puno govori, netko tko je uvijek u središtu pozornosti i pri tome zanemaruje druge s kojima zapravo razgovara. Te druge osobe kao da ne postoje. Iz ovog primjera, vlč. Robert na slikovit način pokazao nam je kako je takav vrlo često naš odnos prema Bogu. Mi ne bi trebali biti najvažniji u našem odnosu s Bogom, nego njegov glas i volja. Po slušanju onoga što Bog želi rodit će se u nama i poziv, osluškivat ćemo Božju riječ i tražiti jasnoću Gospodinove riječi za nas. Važno nam je shvatiti koje je naše poslanje u ovom svijetu kako bi živjeli tu puninu s Bogom već na zemlji. Savjetujmo se sa svojim prijateljima, ispovjednikom, s nekim tko je više toga možda prošao. Možda će nam neke životne situacije teško pasti, borit ćemo se s nekim grijehom dugo vremena, no ne trebamo gubiti tada nadu jer će nas Gospodin izvući iz toga. On svaku našu situaciju u životu izvede na dobro.
Ako se stalno vraćamo u ta neka loša sjećanja, ako ne znamo oprostiti sebi i drugome postajemo bolesni. Započnimo put iscjeljenja oprostom sebi i drugima. Budimo hrabri Božji suradnici vjerujući kako smo s razlogom postavljeni u neke situacije kako bi pomogli drugome.
Poruka je to kojom nas je vlč. Robert pripremio i za razmatranje 7. i 8. postaje križnog puta. Sve naše padove i situacije Isus je već ponio na križu u kojem je naše spasenje. Naš korizmeni hod nastavljamo u utorak 20.3. temom: „Zauvijek mlad“.

A.Buzgo

Preporučeno