Ići za Jaganjcem – 31.dan

by Duhos

U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

 

Pogledaj sada svoje srce. Što ima unutra? Ima li grijeha? Što je to grijeh? Osjećaš li zlo u sebi i potrebu očišćenja? Ostani malo u ispitu savjesti. Me boj se grijeha. Ne boj se Jaganjca. Jaganjac odnosi tvoj grijeh. Gotovo je.

Pripremi se za dobru i valjanu ispovijed.

 

Ne znam što ti želiš? Ja želim Jaganjca. Ne želim tele. Zvuči čudno? Nije riječ o obroku. Riječ je o žvotu i istini.

Dosta mi je laži o samom sebi. Možda si imao tako da si morao stalno lagati. Izmišljao si situacije i događaje kako bi sebe opravdao ili kako bi se svidio drugima. Dosta laži. Koje su tvoje laži koje izazivaju potres tvoga tijela i uzburkuju milost i mir u tvom srcu?

 To je biblijski odlomak o tebi.

Procitaj tekst. Izl 32, 7-14

U one dane: Gospodin progovori Mojsiju: »Požuri se dolje! Narod tvoj, koji si izveo iz zemlje egipatske, pošao je naopako. Brzo su zašli s puta koji sam im odredio. Napravili su sebi tele od rastopljene kovine, preda nj pali ničice, žrtve mu prinijeli uz poklike: ‘Ovo je bog tvoj, Izraele, koji te izveo iz zemlje egipatske!’ Dobro vidim — reče dalje Gospodin Mojsiju — da je ovaj narod tvrde šije. Pusti sada neka se gnjev moj na njih raspali da ih istrijebim, a od tebe ću učiniti velik narod.«

Mojsije se pak zauze pred licem Gospodina, Boga svoga: »Gospodine! Čemu da gnjevom plamtiš na svoj narod koji si izveo iz zemlje egipatske silom velikom i rukom jakom! Zašto bi Egipćani morali reći: ‘U zloj ih je namjeri izveo da ih smakne u brdinama i izbriše s lica zemlje!’ Smiri svoj gnjev i ljutinu; odustani od zla svome narodu! Sjeti se Abrahama, Izaka, i Izraela, slugu svojih, kojima si se samim sobom zakleo i obećao im: ‘Razmnožit ću vaše potomstvo kao zvijezde na nebu i svu zemlju ovu što sam obećao dat ću vašem potomstvu, i baštinit će je dovijeka!’«

I ražali se Gospodin pa ne učini zlo kojim se bijaše zaprijetio svome narodu.

 

Izraelci nisu mogli dočekati Mojsija da se vrati s brda, ali su među sobom govorili: “Nema Mojsija, nema Boga.” Oni su htjeli opipati Boga. Htjeli su dokaz da je Bog s njima. Odlučili su napraviti bogove od svega zlata koje su uzeli iz Egipta. Od svojih naušnica, od svojih ogrlica, od svega što je zlato, napravili su tele. Mogli su ga sada gledati,  pipati i njemu su se klanjali. Vikali su: “Evo Boga našega.” Mojsije je sve vidio. Bacio je Božje ploče  koje su se razbile. Natjerao je Izraelce da razbiju tele i smljeve ga. Prah pomješan s vodom morali su popiti.

 

Često u mom životu postoji tele od kojeg tražim sigurnost iako znam da je Bog živ. To tele može biti svašta u tvom životu. To mogu biti ljudi, situacije, navezanost na sebe, na svoju ljepotu, dobar glas i izgled. Slobodno nastavi što još može biti tvoje tele. Tele mogu biti i tvoje rane, tvoje prisilne misli koje te sputavaju. Ja imam svoje, a ti sigurno imaš svoje. Gledaj čemu vapiš: “Evo Boga moga”, možda zbog toga ispuštaš bojne poklike tako da se čuju sve do neba.

 

Slušaj. Danas poput Mojsija kažem ti brate i sestro, a i sebi, razbij zlatno tele ispred sebe kojemu se klanjaš.

 

Odaberi Jaganjca. On je zaklan radi tebe, radi ljubavi, radi oproštenja tvojih grijeha. Jaganjac daje tebi svoje tijelo. Jedi!  Postoji li veća sreća od Jaganjčeva darivanja?

 

Ja više ne želim tele, želim Jaganjca. Mojeg Jaganjca koji je zaklan zbog mene radi moga opravdanja.

 

Razmišjaj, moli. Predaj Jaganjcu svoj život.

 

On te čeka, gleda te i voli te.

pater.arek@gmail.com

 

Preporučeno