Ići za Jaganjcem – 39.dan

by Duhos

U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen

 

Jesi li pronašao mir? Jesi li upoznao Jaganjca?

Ne znam otkada idemo zajedno, ali mislim da to nije uopće važno. Bitno je da smo zajedno u Kristu.

Slažeš li se sa stavom: Bog da, Isus Krist da, no Crkva ne?

Molim te uđi u svoju nutrinu. Ostani dvije minute u potpunoj tišini.

 

Pročitaj: 2 Iv 21,15-17

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!«

 

Isus je odabrao obične ljude. Nazvao ih je apostolima. Bilo ih je dvanaest kao što je bilo dvanaest izraelskih plemena. Tako nas izvješćuje Biblija. Među apostolima Isus je odabrao jednog. Prozvao ga je novim imenom – Petar. Njemu je povjerio ključeve Kraljevstva. Zašto je izabrao njega, baš Petra koji ga je zatajio, iako je prije Isusa nazvao Kristom? Ne znam odgovor, ali znam da je dao Petru ovlasti u svojoj Crkvi. Isus je htio Crkvu. Ona je njegova. Crkva je naša Majka- Marija je figura Crkve. Mamu slušamo iako nam se čini da previše govori. No, mama je mama. Isus je htio da Crkva bude zajednica vjernika u kojoj postoji hijerarhija: papa, biskupi, svećenici, đakoni. Tako je Isus htio. Ali nitko se ne spašava po hijerarhiji, nego po zaslugama Isusa Krista. Tako Crkva postaje mjesto spasenja pojedinca, ali svojom dimenzijom dotiče zajednice.

 

Jesi li sretan što si ud Crkve? Da, ud si Crkve. Nisu važne zgrade, važan si ti!

Isus dok je umirao na križu mislio je na tebe. Iz njegova boka, kao što je iz Adamova boka nastala Eva, rađa se Crkva. Kao što je Isus i Crkva jedno, tako svaki bračni par, muž i žena, postaju jedno tijelo.

I Tebi Isus postavlja pitanje: Voliš li me? Ljubiš li me?

To znači samo jedno: Ljubiš li i moje tijelo Crkvu, moju zaručnicu?

Nitko od ljudi nije bez grijeha. Crkva ima dvije dimenzije: ljudsku, ali i Božansku. Ljudska je uvijek grješna, ali milost Božja sve nadmašuje.

Ne znam što se tebi dogodilo u životu, ali znam jedno: što god se moglo dogoditi, zauvijek si član Crkve -Kristova tijela.

Ostani malo u razmišljanju.

 

pater.arek@gmail.com

Preporučeno