Ići za Jaganjcem – 28.dan

by Duhos

U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.
Danas priznaj što je tvoj najveći strah? Ostavi si malo slobodnog vremena…

 

Kakva je slika Boga koju nosiš u svom srcu? Želim da upoznaš Jaganjca. To već činiš niz dana i tjedana. Upoznaješ Oca i Sina, odnosno Jaganjca.

 

Sigurno ćeš mi reći da ga znaš. Toliko susreta kroz Božju riječ, ali i osobnih. Sve je tako divno. Ali ponekad nestaje osjećaj, nestaje čudesno raspoloženja, nema više čudesa i što onda? Da, ostaje trpljenje i bol u srcu. Zar je tada moguće upoznati Jaganjca? DA! Onaj tko je upoznao Boga kroz svoju patnju, upoznao je živoga Boga. Prije nego što pročitaš tekst izmoli apostolsko vjerovanje, ali vrlo polako. Možeš se poslužiti oglednim primjerkom iz molitvenika.

 

Otk 5,1- 10

I vidjeh: na desnici Onoga koji sjedi na prijestolju – knjiga, iznutra i izvana ispisana, zapečaćena sa sedam pečata! I vidjeh snažna anđela gdje iza glasa proglašuje: “Tko je dostojan otvoriti knjigu i otpečatiti pečate njezine?” I nitko – ni na nebu, ni na zemlji, ni pod zemljom – nije mogao otvoriti knjige i pogledati u nju. Briznem u plač jer se nitko ne nađe dostojan otvoriti knjigu i pogledati u nju. A jedan od starješina reče: “Ne plači! Evo, pobijedi Lav iz plemena Judina, Korijen Davidov, on će otvoriti knjigu i sedam pečata njezinih. I vidjeh: posred prijestolja i četiriju bića i posred starješina stoji, kao zaklan, Jaganjac sa sedam rogova i sedam očiju, to jest sedam duhova Božjih, po svoj zemlji poslanih. On pristupi te iz desnice Onoga koji sjedi na prijestolju uzme knjigu. A kad on uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše nićice pred Jaganjca. U svakoga bijahu citre i zlatne posudice pune kada, to jest molitava svetačkih. Pjevaju oni pjesmu novu: “Dostojan si uzeti knjigu i otvoriti pečate njezine jer si bio zaklan i otkupio, krvlju svojom, za Boga ljude iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda; učinio si ih Bogu našemu kraljevstvom i svećenicima i kraljevat će na zemlji.

 

Pozivam te na razmatranje. Pokušaj prije toga zamisliti kako izgleda Jaganjac kojeg ti poznaješ.

 

Sada nastavi… U knjizi Otkrivenja (Otk 5) čitamo o dramatičnoj i napetoj situaciji koja ima sretan završetak i naravno svojeg junaka, koji stiže u pravi trenutak. Kada je apostol Ivan stigao u nebo ugledao je velike moći, kerube, serafe, anđele i starješine. Svi su gledali u Onoga koji sjedi na prijestolju i drži zapečaćenu knjigu iznutra i izvana sa sedam pečata. Ona je simbol svih tajni života, svijeta i spasenja. U to se javio snažan anđeo koji upita: „Tko je dostojan otvoriti tu knjigu i otpečati pečate njezine?“ Događa se konsternacija. Ivan kaže da nitko na nebu niti na zemlji, ni pod zemljom – nije mogao otvoriti knjigu i pogledati u nju. To znači da između svih tih velikih sila nebeskih, snaga i anđela nije bilo nikoga tko bi imao moć otvoriti knjigu. Ivan je, poput malog djeteta, briznuo u plač. Tada mu prilazi jedan od starješina, jer su svi znali što će se dogoditi za trenutak, i tješi Ivana govoreći: Ti ne plači, sada će doći. I kaže Ivan: „Vidjeh, stoji, kao zaklan Jaganjac.“ Riječ zaklan odnosi se na jaganjčevu žrtvu. I taj „kao zaklani Jaganjac“ prilazi knjizi i jednostavno ju otvara. Tu nema nikakve borbe, napora. On jednostavno otvara tu knjigu. Jaganjac – a ne ovan – koji je slab i mlad i koji možda zbog svoje žrtve i svoje dobi jedva stoji na nogama, može učiniti ono što nitko drugi od najvećih i ljudi i stvorenja ne može učiniti. To je Kralj.
On pobjeđuje po svojoj nevinosti jer je janje bez ljage. On nije jaki ovan, nego utješno janje. Ne pobjeđuje velikim mačem ili nekom posebnom bitkom s mnoštvom vojnika. On je svjedok, on je vladar, Sin Božji koji se ne mora uopće boriti. On pobjeđuje ljubavlju i velikim srcem koje je uvijek spremno za žrtvu. On je Kralj. On je nevin Kralj. Ta njegova nevinost ima veliku snagu ljubavi, koja uvijek pobjeđuje svako zlo. On ne napinje duhovne mišiće nego ima vlast milosrđa i ljubavi.

 

Pokušajte sjesti i razgovarati s Kristom kraljem koji je Jaganjac. Neka taj Jaganjac bez ljage legne kraj tebe. Moguće da postoji nešto u tebi što je zapečaćeno i nitko ti ne može pomoći otpečatiti; Kralj i Jaganjac otvorit će svaki pečat. Ukoliko danas plačeš, sjeti se onog starješine koji ti kaže: „Znaj da će sve dobro završiti jer je s nama Jaganjac.“ On je taj Kralj koji svjedoči za istinu i moli ga da se za tebe brine drukčije nego što čine moćnici ovoga svijeta. Moli ga jednostavno da otvori knjigu tvojega života i da te uvede u svu istinu. Promatraj njegovo kraljevanje i njegovu ljubav prema tebi. On je jedini Mesija i Bog.

 

 Pitanja: 
Je li slika Jaganjca koju nosiš u sebi drugačija od ove koju si dobio kroz razmatranje?
Postoji li u tebi panični strah od Boga?

Možeš li reći da se u tebi dogodilo iskustvo susreta sa živim Bogom?

 

Očekujem vaša svjedočanstva.
pater.arek@gmail.com

Preporučeno