Ići za Jaganjcem – 30.dan

by Duhos

U Ime Oca i Sina I Duha Svetoga. Amen.

 

Mislim da svatko doživljava nesporazume. Meni se oni nižu vrlo često u zadnje vrijeme. Pokušavam si dati odgovor zašto je to tako. Možda zato što reagiramo odmah, kako se to kaže “na prvu”, naš Jaganjac nikada nije tako reagirao. On je slušao ljude do kraja. Nikada ih nije prekidao. Mi obrnuto. Imamo odmah gotova rješenja, nudimo ih drugima iako im ona uopće nisu potrebna.

 

Izmoli molitvu “Anđele čuvaru” i malo se zaustavi. Pokušaj se sjetiti ljudi i situacija kada si reagirao „na prvu“. Ostani u razmišljanju pet minuta.

 

Pročitaj: Lk 9,51-62

Kad su se navršili dani da bude uznesen krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No, ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan rekoše: “Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?” No, on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo. Dok su išli putem reče mu netko: “Za tobom ću kamo god ti pošao.” Reče mu Isus: “Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.” Drugomu nekom reče: “Pođi za mnom!” A on će mu: “Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.” Reče mu: “Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.” I neki drugi reče: “Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.” Reče mu Isus: “Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje.”

 

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: “Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?”  No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo. Dok su išli putom, reče mu netko: “Za tobom ću kamo god ti pošao.” Reče mu Isus: “Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio.” Drugomu nekom reče: “Pođi za mnom!” A on će mu: “Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.” Reče mu: “Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.” I neki drugi reče: “Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.” Reče mu Isus: “Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje.”

 

Nastavi polako čitati razmatranje. Promatraj Jaganjca. Gledaj sebe.

 

Sigurno ste se našli u situacijama u kojima ste burno reagirali, onako „na prvu“. Možda su sijevale munje i vatra iz vaših usta, ali kada ste se smirili sami ste zaključili da vam to uopće nije trebalo. Povrijedili ste sebe, povrijedili ste ljude oko sebe. Život se, međutim, sastoji od mnogih nezgoda. Dosta je izaći iz kuće na prometnicu, ali i u kući među ukućanima nalazimo se u sličnim situacijama. Reagiranjem „na prvu“ možemo se izgubiti. Uništavamo prijateljstva. Pogledajte sami koliko ste prezimena obrisali iz vašeg imenika.

Moguće da vam se iste reakcije „na prvu“ događaju i na vjerskom području. Tvoja djeca ili muž ne žele poslušati tvoja nagovaranja: „Pođi u crkvu na misu. Moli!“ Ponekad imaš dojam da nemaš više snage i toneš u izazvanoj bjesnoći. U tim trenutcima možda i ti reagiraš „na prvu“. Mogli bismo u beskraj govoriti o primjerima iz života kada reagiramo „na prvu“, ali to neće ništa promijeniti, dok sami ne shvatimo potrebu za promjenom. Stavimo se stoga u kontekst Isusova hoda u Jeruzalem jer je i naš život hod.

Dok je Isus bio na putu pratili su ga njegovi učenici. Prolazili su kroz Samariju – pokrajinu između Galileje i Judeje – čiji žitelji nisu voljeli Židove iz Galileje. Nije dakle čudo da ih nisu htjeli primiti na noćenje umorne od puta. Reakcija temperamentne braće Ivana i Jakova, bila je upravo „na prvu“. Htjeli su negostoljubivim Samarijancima vratiti ognjem paleći njihovo selo: „Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?“ To ponašanje podsjeća na jedan događaj iz Starog zavjeta. Prorok Ilija sjedio je na drvetu, a njemu su dolazili kraljevi, izaslanici s naredbom da siđe. Kralj je tražio savjete kod lažnih proroka i vračara. Ilija je na svakoga na dvojicu izaslanika spustio oganj s neba osim na trećeg koji ga je zamolio da siđe s drveta i pođe kralju (2 Kr 1,10-12). Moguće da su se Jakov i Ivan prisjetili toga događaja ili je pak riječ o njihovim temperamentima i reakciji „na prvu“.

Ići za Isusom ne znači bacati oganj s neba. Isus upozorava svoje učenike. U većini tekstova piše: „No on se okrenu i prekori ih.“ Međutim, postoji još jedan prijevod, koji se ne koristi često. Prema njemu, Isus bi rekao: „Ne znate čijeg ste duha. Jer Sin Čovječji nije došao upropastiti ljudske duše nego ih spasiti.“ Ta rečenica će nam bolje pomoći shvatiti i naše reakcije „na prvu“.

Temperament je sigurno dar koji omogućava još više ljubiti i biti milosrdan, ali kada ga se krivo koristi postaje opasano oružje protiv drugih. Postoji li dakle rješenje? Tko će nam reći kako živjeti? Odgovor se skriva u Božjoj riječi jer nas ona odgaja i sam Bog govori kako trebamo živjeti. Ispituj kakav je to duh u tebi u trenutku kada se naljutiš, rasrdiš i kada želiš da oganj siđe s neba jer te netko uvrijedio riječju ili djelom.

Kršćani su hrabri ljude jer odvažno slijede Isusa. Pomalo nas zbunjuju Isusove riječi. Čine nam se nemogućom misijom. Kako Sin Čovječji nema gdje glavu nasloniti dok ja to imam, kako se neću oprostiti od roditelja koje toliko volim? Predmnijevam da je riječ o duhovnoj bitci. Svatko je pozvan ojačati vezu s Bogom. Sigurno se to odražava u rečenici „Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.“ Prema tome može se reći da onaj koji bijesno reagira na prvu i ne želi promjenu nije prikladan za Božje kraljevstvo.

O, samo da hoćemo skrenuti pozornost na Isusovu riječ! Postoje mnoge situacije kada možemo primijeniti Isusove riječi. Svijet će izgledati drugačije, ako ne budemo reagirali na prvu.

 

Isuse. Vidim kako uvijek reagiram na prvu…

Zašto ja to radim iako sam toliko puta rekao da neću više?

Gospodine danas pogledaj moja upropaštena prijateljstva… blagoslovi ih.

Kako se osjećaš?

 

pater.arek@gmail.com

Preporučeno