Ići za Jaganjcem – 2.dan

by Duhos

Rezerviraj si malo vremena -30 minuta

Zamoli Duha Svetoga za svjetlo, učini to svojim riječima. Možeš ti to!
Započni znakom križa:+

 

Saberi se, smjesti se udobno. Osluškuj svoje disanje. Da, ti postojiš. Netko je htio da si ono što jesi: muško, žensko. Netko je htio da izgledaš kako izgledaš.
Rezerviraj si barem 30 minuta. Čitaj upute i razmišljanje. Budi strpljiv.

 

Danas će bit još teže. Trebaš upoznati sebe. Često je tako da ne prihavaćamo sebe. Spominao sam vam o klempavim ušima, ali bilo je toga svega puno više. To je bolno iskustvo iz djetinjstva. Čovjek osjeća svaku ranu do današnjeg dana, zatvara se. Sigurno svatko od nas ima takvo pustinsko područje. To su naše ljudske slabosti. Možda je tvoj rast za tebe problem. Stidiš se svojega lica. Imaš govornu manu. Možda si i pomalo izgubljen. Ne pronalaziš put. Lutaš. Pokušavaš osluškivati, ali ništa od toga. Još veći strahovi ulaze u tvoj život.
Jesi li ikada razmišljao o tome kako je tebe Bog htio? I da si ti njemu nešto najljepše? DA, remek-djelo si! Možda se smiješ, ali to je istina. Kada je Bog stvarao svijet divio se svemu. No, kad je vidio čovjeka, rekao je ovo je nešto najljepše.
Isus nam svjedoči da ako se Otac brine za poljsku travu koja danas je, a sutra je nema, koliko se onda više brine za tebe! Bog kad gleda sve ljiljane, ptice, mora, rijeke i gleda pokraj toga svega čovjeka i kaže: Ono tamo je ništa u usporedbi s mojim djetetom – s tobom brate i sestro

Idemo dalje za Jaganjcem. Židovski svećenici na blagdan pomirenja, puštali su u pustinju jednog jarca Azazelu, na kojeg su stavljali svoje ruke i grijehe naroda. Azazel je zloduh koji živi u pustinji. Moguće da u pustinji u kojoj se nalaziš stalno osjećaš utjecaj Azazela. Želiš dobro, ali nameće ti se zlo. Toliko si puta želio prihvatit sebe, ali sve ispočetka. Kao da to netko namjerno čini kako se ti ne bi oporavio. Da, ima tužitelj koji je ljubomoran na tebe i nikada nije sretan. Ali, Isus je jači od svega. U njemu pobjeđujemo.

 

Čitanje biblijskog teksta Lk 19,1-10

I uđe u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa.Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: »Čovjeku se grešniku svratio!« A Zakej usta i reče Gospodinu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.« Reče mu na to Isus: »Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!«

U zemlji koja je prekrivena pijeskom ili bolje rečeno prahom stijena i kamena zrno pijeska ne znači ništa. To je Izrael. Tu nitko ne traži zrno pijeska jer je sve okolo pijesak. Ali, Bog traži zrno pijeska. Tako kaže Knjiga mudrosti (Mudr 11,22). On traži i kapljicu vode koja je u Svetoj zemlji blagoslov. Zrno pijeska i kapljica vode nama ne znače ništa. Ali u usporedbi s ljudskim srcem otkrivaju se pred nama novi duhovni vidici. Tako se otkriva Bog milosrđa koji je iznova spreman oprostiti svaki grijeh, što slikovito izražava Knjiga Mudrosti: Kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali. To je Radosna vijest! Nitko ne može Bogu prigovoriti zašto to činiš, zašto opraštaš grijehe ljudima, oni su zaslužili kaznu!
Konkretizacija odlomka iz Knjige Mudrosti događa se u susretu Isusa sa Zakejem. Tu se ostvaruje potražnja za zrncem pijeska i kapljicom vode, odnosno potraga za dobrotom u ljudskom srcu. Ona se može pronaći jer se često skriva u prašnjavom srcu Božjeg odsjaja.
Zrnce pijeska i kapljica vode je Zakej – s jedne strane, a s druge strane Bog – Isus. To zrnce je vrlo slabo. To je nedostatan čovjek. Kada bismo njega poznavali sigurno bismo ga zamrzili. Najvjerovatnije sve započinje u njegovoj mladosti. Neki duhovnici pretpostavljaju da je nešto ukrao jer uvijek s malom krivicom počinju velika i opaka djela. Kasnije je postao nadglednik svih carinika. Židovi su carinike držali za lopove. Oni su nasilno istjerivali od ljude poreze za rimskog okupatora i to više nego je predviđao propis. To je bila pljačka u bijeli dan. Pogledajte, koliko je duboko Zakej živio u laži: I ako sam koga u čemu prevario….
Povrh toga svega Zakej ima drugi problem –kompleks – bio je niskog rasta. Inače znamo iz iskustva da ako imamo kompleks na nekom području onda najčešće odgovaramo zloćom onima koji napadaju. Dok je držao u svojim rukama istjerivačku palicu doživljavao je poštovanje, ali kad se okrenuo mnogi su ga iza leđa ismijavali. Tada na njihovu zlobu odgovarao još većom zločestoćom. To je i nama jako poznato! Zakej, zapetljan u svoje komplekse i svoje slabosti, živio je u laži.
Isus prolazi kroz Jerihon. To je bio veliki trgovački centar. Među ljudima su kružile priče i govorkanja. Svakodnevno su se prepričavali životni događaji, makar i neistiniti. Zamislite, vijest o Isusovu dolasku proširila se još brže nego putem interneta. Dolazi Isus – čudotvorac! U mnoštvu ljudi, moguće i par tisuća, Isus pronalazi jednog Zakeja. Najvjerojatnije su i drugi bili na drveću uz put kojim je Isus prolazio. Ali, Isus je odabrao baš Zakeja. Njemu se Isus obraća: Danas će kod tebe biti večera. Isus želi u njegovu kuću.
Možda imate i vi nekog takvog u svom životu. Netko tko vam zagorčava život, a još se obogatio na lukav način. Zamislite sada, pred njim staje Isus i govori: Želim večerati s tobom u tvojoj kući. Što bismo mi učinili? Kako bismo reagirali? Sigurno: Molim? Isuse takvom nekom ćeš otići, a ne meni?
Zakeja je spasio susret s Isusom jer je on u njemu tražio zrno pijeska i kapljicu vode. Isus mu nije rekao da je ološ i propalica, lopov i da ništa ne vrijedi. Isus mu nije rekao da je zao, nego mu je rekao: Želim u tvoju kuću. Prije svega Zakej ima veliko srce. Zamislite da dadnete polovicu svoga bogatstva onima koje ste povrijedili. Jeste li vratili nekome ne na način da mu vratite koliko mu pripada, nego četverostruko više? Nama je teško pravedno vratiti, a kamoli četverostruko više.
Isus traži samo jedno –Zakejevo srce. Znao je da Zakej želi nekoga tko će s njim sjesti za stol. On nije imao nikoga. Bio je sam. Isus je znao da će se pokrenuti njegovo srce kada on dođe u njegovu kuću. To isto Bog čini s nama On traži zrnca pijeska i kapljicu vode. Često smo slabi, padamo, griješimo, ali on traži. Bog u tom zrncu traži nešto najbolje.
Ljudi oko nas ne mogu se spasiti jer nemaju nikoga tko bi sjeo s njima za stol. Mi ih najčešće osuđujemo. Oni ostaju sami. Budimo s njima To su vrhunske visine ljubavi, ali stvoreni smo na Božju sliku. Stvoreni smo za ljubav. Često se brakovi raspadaju jer više njih dvoje ne traže zrnce pijeska niti kapljicu vode. Nemaju strpljenja jedno za drugo. Poželimo danas takvo srce koje će tražiti dobro kod drugih. Zastani malo i potraži nekoga kome ćeš pomoći. Potraži dobro u njemu.
Ostani u razmišljanju. Zapiši misli. Promatraj sebe. Zar ne ličiš Zakeju sa svojim kompleksima? Za Zakeja su pustinja bili njegovi grijesi i komplesk rasta. No, Isus traži u njemu dobro, makar malu kap dobrote.

 

Pitanja:

Kakao danas izgleda tvoja pustinja?

Jesi li svjestan toga da je Isus u pustinji s tobom?

Predaj svoje najveće komplekse Gospodinu i moli za dar oprosta.

Ispitaj sebe koliko si svjestan toga da Isus traži u tebi barem kap dobrote, on nije doša da te uništi, nego da te spasi.

Osjećaš li radost u susretu s Isusom?

On tebi kaže siđi s drveta, Ja ću se tu popeti umjesto tebe. Tako Isus odnosi na križ svaki tvoj grijeh.

 

Ukoliko imaš neko pitanje u vezi današnjeg razmatranja i tvojeg duhovnog rasta javi se na pater.arek@gmail.com

 

Preporučeno