Ići za Jaganjcem – 26.dan

by Duhos

U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

 

Ovaj susret s Jaganjcem započni ispitom savjesti.
Moguće da nešto skrivaš sam od sebe. Misliš kako ono što se dogodilo nikako ne utječe na odnos s Bogom. Mogu živjeti u grijehu, a ići s Bogom. Ma ustvari moj grijeh nije grijeh jer mnogi tako žive. Nikada se ne uspoređuj s drugima. Pogledaj u svoju nutrinu bez kamuflaže.

 

Tekst Iv 4,5-25
Dođe dakle u samarijski grad koji se zove Sihar, blizu imanja što ga Jakov dade svojemu sinu Josipu. Ondje bijaše zdenac Jakovljev. Isus je umoran od puta sjedio na zdencu. Bila je otprilike šesta ura.
Dođe neka žena Samarijanka zahvatiti vode. Kaže joj Isus: “Daj mi piti!” Njegovi učenici bijahu otišli u grad kupiti hrane. Kaže mu na to Samarijanka: “Kako ti, Židov, išteš piti od mene, Samarijanke?”
Jer Židovi se ne druže sa Samarijancima. Isus joj odgovori: “Kad bi znala dar Božji i tko je onaj koji ti veli: ‘Daj mi piti’, ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive.” Odvrati mu žena: “Gospodine, ta nemaš ni čime bi zahvatio, a zdenac je dubok. Otkuda ti dakle voda živa? Zar si ti možda veći od oca našeg Jakova koji nam dade ovaj zdenac i sam je iz njega pio, a i sinovi njegovi i stada njegova?”
Odgovori joj Isus: “Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji
u život vječni.” Kaže mu žena: “Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati.” Nato joj on reče: “Idi i zovi svoga muža pa se vrati ovamo.” Odgovori mu žena: “Nemam muža.” Kaže joj Isus: “Dobro si rekla: ‘Nemam muža!’ Pet si doista muževa imala,
a ni ovaj koga sada imaš nije ti muž. To si po istini rekla.” Kaže mu žena: “Gospodine, vidim da si prorok. Naši su se očevi klanjali na ovome brdu, a vi kažete da je u Jeruzalemu mjesto gdje se treba klanjati.” A Isus joj reče: “Vjeruj mi, ženo, dolazi čas kad se nećete klanjati Ocu ni na ovoj gori ni u Jeruzalemu. Vi se klanjate onome što ne poznate, a mi se klanjamo onome što poznamo jer spasenje dolazi od Židova. Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu
u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.

 

Susret Isusa sa Samarijankom na zdencu jedan poljski dominikanac naziva spoj. To je poseban susret. U Starom zavjetu upravo na zdencu Izak, Jakov i Mojsije upoznali su svoje žene. Možda zato smijemo nazvati ovaj susret spoj iako nas to pomalo zbunjuje. Ali, tu na zdencu u žarko podne dogodila se istinska ljubav. Isus i Samarijanka otkrivaju žeđ svojega srca. Isus je žedan čovjeka, a žena čezne za istinitom ljubavlju. Ona ima samo jedno želju da je netko konačno zavoli. Možda osjećaš isto? Skrivaš svoju čežnju za istinitom ljubavlju. Možda dolaziš negdje na svoj zdenac tako da te nitko ne vidi, poput Samarijanke koja došla u podne na prazan zdenac. To samo ti znaš. Pokušaj ući u ovaj spoj.
Isus na tom posebnom spoju udara odmah u srž, u srce – Dovedi mi svoga muža, pa se vrati ovamo. Drugim riječima Isus pita gdje ti je muž? To je škakljivo pitanje, a možda čak i bezobrazno, ali upravo tako izgleda spoj s Bogom, bez prikrivanja i okolišanja. To je odmah udarac u srce, tu gdje boli, tu gdje su rane. Zamislite spoj djevojke i dečka kada on na prvom susretu pita odmah za njezine grijehe, nešto nalik: Lijepa si, ali osjećam kao da si pomalo čudna. Reci mi svoje grijehe.
Samarijanka je već pet puta pokušavala živjeti brak, a sada joj je šesti put. Isus otkriva njezinu najveću čežnju- ljubav. Izgleda da nije bila sretna u životu. Zato je pokušavala pet put pronaći svoju životnu sreću. Sada je šesti put. Isus razotkriva fikciju njezine žeđi jer ona vara sebe tvrdeći da je šesti muškarac njezin muž. I tim pitanjem koje Isus postavlja, oslobađa Samarijanku i skida s nje okove koji su se godinama taložili u njezinom srcu. On to čini samo kroz jedno pitanje. Zar to nije čudesno?
Veličina žene je u tome što nije pobjegla sa zdenca kada je Isus došao. Nešto je privlači. Nešto osjeća. Nije pobjegla ni tada kada ju je Isus pitao da mu dovede muža. Sigurno ju je Isus drugačije gledao. To je bio pogled različit od ostalih pogleda. U Isusovim očima nije bilo odbačenosti i osude, ignoriranja i podrugljivosti. On gleda tako da čovjek jednostavno poželi doći k njemu iako u svom srcu osjeća strah.
Bježimo pred istinitom molitvom, bježimo pred susretom s Bogom jer dobro znamo da će Isus u nama pronaći istinu. Mi se ustvari bojimo onog bezobraznog pitanja gdje je tvoj muž. Svatko od nas ima svoje intimno područje, koje nikome ne želi otkriti, svatko ima svoje strahove. Ustvari bojimo se bezbroj pitanja kada uđemo u istinitu relaciju s Bogom. U toj relaciji ne radi se o minimalnom ispunjavanju crkvenih obaveza. Riječ je o istinitom susretu. Po njemu ćemo vidjeti da je u našem srcu kaos, poligon za koji znamo, ali ga skrivamo.
Mi bismo htjeli sjesti na zdenac i malo popričati s Isusom: malo o vremenu, zdravlju, ispitima, našim ljubavima, uspjesima i neuspjesima- takva sapunica. A on odmah nama kaže: Idi po muža. Ti nemaš jednog muža, imaš njih šest.
Strah koji nosimo u sebi zbog susreta s Isusom nije strah koji proizvodi naše srce. Bog je stvorio ljudsko srce i ono njemu pripada. Zato se srce Boga ne boji. Srce drhti od straha zbog čežnje za Bogom i zbog toga svega ostalog čim smo zatrpali naše srce. To je razlog straha. To zlo u nama, grijeh, zna da se približava istina koja se ne slaže s još jednom laži. Susret s Isusom je susret s istinom koja iz nas izvlači čežnju za Bogom. Sve što je u nama nestvarno i glupo morat će nestati. Svaki grijeh mora biti zatvoren u ćup i biti izbačen jer samo Isus daje vodu živu, čak i tada kada smo potonuli. On žeđa za susretom s nama, za našim srcem. Nek se dogodi istinita ljubav.

 

Ostani u razmatranju.
Želiš li nastaviti susret s Isusom na zdencu?
Što skrivaš od drugih? Što ti uništava život? Odakle nemir?
Želiš li utažiti žeđ vodom koju ti Isus pruža?

Nastavi Isuse jer ja više ne mogu varati sebe i tebe. Zato te molim oslobodi me…..
Isuse ja nemam jedan problem.
Isuse želim obraćenje, ali ne znam kako Isuse tragati za istinitom ljubavlju.
Svoje spoznaje zabilježi.

pater.arek@gmail.com

Preporučeno