Bogati Bogom (Lk 12, 13-21)

by admin

Sve češće osjećamo nezadovoljstvo. Pitamo se što se to s nama događa? Izbjegavamo jedni druge. Nemamo vremena za sebe. Svi kažu: „prije bilo drugačije!“ Gdje leži izvor loše promijene? Usuđujem se reći, a vjerujem da će i drugi to isto priznati, da je glavni razlog ljudska pohlepa.

Sve počinje s požudom tijela i s požudom očiju. Svi smo u opasnosti da padnemo u napast uzajamne utrke za „imati“, a ne „biti“! Mnogi misle da se njihova sreća nalazi u bogatstvu i sili, u prvim redovima i lažnom pljesku. Među mladima postoji također uvjerenje da se moraju dobro udati, oženiti, ali tek tada kada završe studiji i pronađu posao. Zbog toga često ulazi u njih strah i nepovjerenje. Lakše im se opredijeliti za grijeh, nego za život u istini. Svi bi nakon obrazovanja željeli prinčeve i princeze. Ali, kako to biva, „ona koja želi princa iz bajke zauvijek ostaje kod majke!“

Isus nam želi otvoriti oči i da pogledamo na svoj život još jednom. Pogledajmo oko sebe Isusovim očima. To je pogled pun povjerenja i ljubavi. Taj pogled oslobađa laži jer više vrijedi „biti“, nego „imati“. O, da nam se otvore oči i da spoznamo da smo u očevom zagrljaju. Tek tada moći ćemo shvatiti da je naša egzistencija u Božjim rukama. Snaga se ne nalazi u bogatstvu ovoga svijeta, nego u hodanju s Bogom. Posvjestimo si već jednom da nas je Bog stvorio radi naše vječne sreće. On želi puninu naše radosti. Roditelji su mogli jedino poželjeti dijete. A sve drugo: moj duh, moju dušu, moje tijelo, moju spolnost, sve je On predvidio, sve je prihvatio, sve je zavolio. Zato nas Bog savršeno pozna, neizmjerno više nego što mi poznamo sebe. Dobro zna što je za nas najbolje. On želi da mu svaki čovjek potpuno povjeruje u svim svojim svakodnevnim naporima. Koliko će nam biti lakše kada svoju budućnost prepustimo Bogu! Kad bismo to mogli povjerovati! Isus nam govori da će tada prestati svi strahovi i zavladati ljubav.

Mnogi krivo shvaćaju Isusovu ulogu. Nalik su na onu dvojicu braće, koji se svađaju oko imovine. Često mole za pune džepove, za pobjedu oko ostavinske rasprave i tako dalje… Međutim, prvi korak jest spoznati „tko sam ja“ u Isusovom svjetlu. Zastati zadivljen za svaki dar, koji dolazi odozgor. Prepoznati u sebi to svjetlo. Isus se raduje svakome. On je smisao života i punina života. Ništa na svijetu to ne može biti. Čovjek gubi živce i dobro raspoloženje dok smišlja, kako bi proširio svoje bogatstvo. Međutim, Bog svojim miljenicima i u snu daje. Uzalud graditi, praviti planove, ako to Bog ne blagoslovi, ako On nije uključen. Čovjek sam svojim naporom ne može učiniti raj od ove zemlje. Često se osjećamo nemoćni, osamljeni, izgubljeni. To je činjenica djelovanja bez Boga. Koliko puta i sam se uhvatim na tome?! Zbog htjenja da posjeduje više čovjek se lišava onoga što je najvažnije: prijateljstva s Bogom.

Bilo bi već vrijeme da se prestanemo suditi po vanjštini. Najdublja čovjekova bogatstva skrivena su u njegovu srcu. Jer nije važno što drugi ima, nego ono što on jest. Bitno je biti u Božjoj prisutnosti. Odnosno, biti bogat Bogom. Tek tada možemo darivati jedni druge ljubavlju, jer je Bog ljubav. Nije potrebno srebro niti zlato, koje vrlo često kvari ljude, nego je potrebno hodanje u Božjoj prisutnosti i darivanje Boga drugima. Svaki dan bogatimo se u Bogu. On tako lako dozvoljava pronaći sebe. Iskoristimo tu priliku. „Nemam srebra niti zlata, ali dajem ti živoga Boga, kojeg nosim u svom srcu!“

p. Arkadiusz Krasicki, CSSp

Preporučeno

Leave a Comment