Pogledaj u ogledalo! (Mt 3,1-12)

by admin

 Uh…iznenadio me Ivan Krstitelj! Britak je i odrješit. Ne znam kako bi danas reagirali slušatelji na riječi poput: „Leglo gujinje“ ili „Već je sjekira položena na korijen stablima.“ Zmija je simbol zla, sotone. Ivan Krstitelj je Božji prorok koji je došao prema proročanstvu Malahije u Ilijinom duhu. Bio je ispunjen Duhom Svetim i najavljivao je skori dolazak Mesije. Usuđujem se reći da je Ivan vojnik Gospodnji, spreman dati svoj život za Jahvu. On je i autentičan svjedok, živi ono o čemu propovijeda. Nije podložan ljudskom mišljenju, nego Božjem nadahnuću. Stegom vježba svoje tijelo, emocije, osjetila. Sve to poradi Božjega kraljevstva i skorog dolaska Isusa Krista. Pri tome je jako ponizan, ništa nije očekivao za sebe i bio je svjestan svoje malenosti. Njegov poziv odjekuje i u našim ušima: „Obratite se jer približilo se kraljevsko nebesko!“

Mnogi su prepoznali Ivanov poziv. Došli su ispovjediti svoje grijehe i simbolično ih oprati u rijeci Jordan. No, to krštenje je samo priprema za krštenje u ime Presvetoga Trojstva, u Isusovo ime. Krštenje, koje počinje s Isusom, ispunjeno je djelovanjem Duha Svetoga. Jesmo li svjesni koji smo sakrament primili? Jesmo li svjesni toga da smo po krštenju postali Božja djeca ponovno rođena odozgor, što će reći rođena od Duha Svetoga? Kako danas možemo shvatiti Ivanov poziv na obraćenje? Pogledajmo oko sebe, dobro pogledajmo u ogledalo. Sigurno postoji nešto što bi trebalo hitno promijeniti!

Sjetimo se samo da smo po krštenju postali Božji vojnici, poput Ivana Krstitelja, čija je zadaća boriti se za Božje kraljevstvo. Po krštenju čovjek je oslobođen od prošlosti, od grijeha predaka, počevši od istočnoga grijeha, iako posljedice tog grijeha stalno osjećamo. Kršćanin je pozvan, to znači odabran. Po krštenju Bog nas čuva za vrlo posebno i osebujno putovanje, za pravu borbu protiv Sotone i njegove vojske. Ako smo vjerni Bogu, pomazanje Duha Svetoga koje nas je učinilo legitimnom djecom Kraljevstva postaje smrtonosno oružje protiv tame, jer će sama naša prisutnost zaslijepiti neprijateljske snage. Svjetlost, koja nas obuhvaća jest kiša milosti, koja izravno pada s Neba na nas.

Sa sakramentom krštenja počinje obraćenje za cijelu obitelj. Vrlo često roditelji odvode dijete na krštenje iako sami ne ispovijedaju vjeru. Ima roditelja, koji se klanjaju lažnim bogovima, ali snaga poziva, koji su dobili po svojem krštenju, toliko je jaka da nešto duboko u njihovu srcu budi Božju prisutnost i poziva njihovo dijete da primi sakrament, kojega su roditelji zanemarili. To je čudesno i odvija se neopaženo, jer je Božje kraljevstvo neprimjetno u njima.

Zato prihvatimo Ivanov poziv na obraćenje i to svakodnevno obraćanje. Promijenimo svoj način života, prekinimo s grijehom, promijenimo mentalitet. Sakrament krštenja obnavlja se kroz sakrament ispovijedi. Prepoznajmo u svom životu Krstitelja, koji poziva na obraćenje iako bi to bile i najgrublje riječi. Uđimo u sebe. Dozvolimo Ivanovom glasu da odjekne u nama. Ivan Krstitelj, pa tako i Isus često su odlazili u pustinju. To je posebno mjesto gdje Bog govori. Bog se slabo čuje u buci. Stišajmo svoje „ja“ od svih zvukova, koji u nas ulaze. To nisu Božji zvukovi, oni nas udaljuju od njega. Zvukovi ovoga svijeta ulaze u naš um i zarobljuju srce, odnosno slobodnu volju. Ljudi su bolni od tih zvukova pa stalno uzimaju lijekove za smirenje. Česta je u naše vrijeme i depresija. To se neće popraviti ako se ne vratimo Bogu. Odreknimo se svakoga grijeha. Često su ti grijesi zatajeni, neizgovoreni. Oni nas zatvaraju na susret s Bogom i truju. Oduzimaju radost i slobodu. Odbacimo od sebe lažne idole, koji prekrivaju istinsku sliku o Bogu. Prihvatimo visoki stupanj duhovne stege. Vratimo se Onomu, koji nas voli i koji nam svaki dan dolazi ususret. Prigrlimo jedni druge, kao što je nas Krist prigrlio. Uđimo u iskustvo i tajnu Božje ljubavi prema čovjeku!

pater Arek Krasicki, CSSp, Osijek Hr

Preporučeno

Leave a Comment