Duhovi, Pedesetnica – što je to? – intervju

by admin

Ove nedjelje slavimo blagdan Duhova ili Pedesetnicu. Povodom toga blagdana u subotu 7.lipnja udruga osječkih studenata DUHOS organizirat će duhovsko bdijenje u župi sv. Ćirila i Metoda (Divaltova 71). Što su to Duhovi, zašto se bdije noć prije blagdana te kakav su program pripremili saznali smo od studentskog kapelana  patera Areka, CSSP.

1. Vjerujem da je većina ljudi upoznata s pojmom blagdana Duhova, no čini se da tek nekolicina shvaća njegovo pravo značenje. Možete li nam pojasniti što zapravo slavimo tim blagdanom?

Naziv Pedesetnica na aramejskom znači pedeset dana, a točnije pedeset dana od Pashe. No za nas kršćane to znači pedeset dana od Isusova uskrsnuća. Tada prema Lukinom izviješću iz Djela apostolskih (Dj 2,1-13)  na apostole je, koji su bili okupljeni zajedno s Marijom sišao obećani Duh Sveti. Prema evanđelistu Ivanu, Duh Sveti je Branitelj (Iv 15. i 16.), On nastavlja djelo Isusa Krista koji je morao otići Ocu. Oni koji ljube sigurno će to shvatiti  – konstatira Isus također i u Ivanovom evanđelju. Duh Sveti koji nam se čini možda nepoznati Bog (usp. prof. T. Ivančić “Duh Sveti i Euharistija“ i A. Schneider “Na putovima Duha Svetoga”), Duh Sveti preuzima ulogu zemaljskoga Isusa i vodi Crkvu. Osobito to imamo priliku  vidjeti u Djelima apostolskim i  u Četvrtom evanđelju. O, kako se u tim dvjema knjigama osjeti djelovanje Duha Svetoga! Uvijek ih iznova volim čitati i komentirati zajedno sa studentima. Zato nam svetkovina Pedesetnice  u svojoj liturgijskoj dimenziji dozvoljava otkriti dar Duha Svetoga koji smo primili po krštenju te darove Duha Svetoga, koje primamo po sakramentu krizme.

2. U Djelima se apostolskim spominje kako je upravo Pedesetnica „rođenje Crkve“. Jesu li apostoli po primitku Duha Svetoga uistinu začetnici Katoličke crkve ili postoje nekakva drukčija tumačenja?

Drugi naziv za Pedesetnicu su Duhovi i mislim da taj naziv funkcionira najviše u našem podneblju. Zašto Duhovi? U prošlosti se blagdan Duhova slavio više dana, zato množina. No neki interpretiraju to kao i darove Duha Svetoga koji su se razdijelili i na svakoga sišli. Treba također reći da se Crkva rodila već u trenutku Isusova začeća. Ja bih rekao da na blagdan Duhova,  Crkva je prohodala u sili Duha Svetoga. Ona  je postala misionarska. Počinje živjeti život koji je živio  sam Isus.

3. U Novom zavjetu piše: Ni najmanje mi nije do života, samo da dovršim trku svoju i službu koju primih od Gospodina Isusa: svjedočiti za evanđelje milosti Božje (Dj 20, 24). Nedostaje li danas ljudima ovakav žar vjere i kako ga ponovno vratiti?

Teško mi je suditi nedostaje  li nekome žara ili ga netko ima dovoljno za trku i službu. Jedno je sigurno: po plodovima se vidi vjerski život. I danas Duh Sveti podiže nove evangelizatore:  svećenike, redovnike, redovnice i laike. I danas se osjeti Njegova prisutnost. I danas možemo biti  svjedocima mnogih čudesa, no ponajprije čudu promjeni ljudskoga srca.

4. Djelujete kao studentski kapelan osječkih studenata s kojima ste oformili udrugu DUHOS. Što se dogodilo da više stotina mladih svakoga utorka ostavlja sve i dolazi na susret s Gospodinom u euharistijskom klanjanju?

Ponosan sam što sam studentski duhovnik. Pripadam misionarskom redu Družbe Duha Svetoga, koja svake godine na blagdan Duhova obilježava svoju svetkovinu. Međutim postoji drugi razlog za moju radost. Riječ je o iznimnom događaju nakon II. Vatikanskog koncila  i  o ponovnom  otvaranju na djelovanje Duha Svetoga nakon poticajnih misli sv. Ivana  XXIII. o Duhu Svetom.

Dozvolite mi da vam ispričam jednu priču:

Moja subraća-spiritanci inače su profesori i dušobrižnici na jednom američkom Sveučilištu.

U Pittsburgu, u Pennsylvaniji (USA) u veljači 1967.  jedna mala grupa profesora i studenata Katoličkog sveučilišta Duquesne, između ostalih profesor povijesti William Storey i teolog Ralf Keifer koji su, umatoč tomu što su godinama bili angažirani  u molitvi i apostolatu,  osjećali duboko nezadovoljstvo onim što su postigli u svome životu. Istraživali su i molili. Bili su ustrajni. Shvatili su da prvi Duhovi o kojima govore Djela apostolska nisu za prošla vremena, nego za svako vrijeme pa tako i za nas danas. Odlučili su se moliti Duhu Svetomu i tražili su da to iskustvo koje su apostoli doživjeli sami dožive. Ispunjeni  Duhom Svetim,  počeli su  govoriti drugim jezicima, poput apostola na dan Pedesetnice. To su iskustvo  nazvali kao „vikend Dusquesne“. Svi su prisutni na ovom bdijenju iskusili iste pojave opisane u Djelima Apostolskim kada je „Sila odozgo“, obećana od Isusa prije njegovog Uzašašća na nebo, ispunila  i zapalila apostole i učenike, preobrazila ih i učinila sposobnima za istu Isusovu misiju. Uz to, ispunila  ih je izvanrednim darovima  po kojima su se osjećali „kao pijani“ i sposobni činiti stvari veće od njih samih. Ovo je divno iskustvo Sveučilišta Duquesne, koje se proširilo na ostala sveučilišta u SAD-u. Također, bitno je napomenuti da su s profesorima tada molili i studenti Sveučilišta zajedno sa svojim kapelanom.

Danas kao član Družbe Duha Svetoga ponosan sam što i na našem Sveučilištu Duh Sveti razlijeva svoje milosti i osvježava našu vjeru. Tu se okupljamo mi kao redovnici zajedno sa studentima i profesorima te molimo u zajednici koja se okuplja uz studentski  pastoral .

5. Već nekoliko godina za redom organizirate duhovsko bdijenje. Što je to i zašto traje duže od „obične“ Mise ili klanjanja?

Duhovsko je bdijenje za mene posebno. To je tisućljetna tradicija. Nisam to ja izmislio, nego sam preuzeo iz trezora Crkve. To je molitveno blago. Zajedništvo i molitva u ljubavi zajedno s Marijom i čitavim nebom. Nema ničeg ljepšeg! Zato traje dulje nego obično.

6. Znamo da je prošlih godina program bio obogaćen slavljenjem i svjedočanstvima. Kakav je program ove godine? Hoće li biti nekakvo druženje poslije?

Pozivamo sve koji žele doći. Uvijek dolaze neki dragi gosti, naša braća i sestre. Plan i program će biti  sličan. U Divaltovoj s početkom u 20 sati. Sadržajno gledano bit će  Euharistija, kateheza, klanjanje, slavljenje i svjedočanstva. Ono što je na nama mi ćemo odraditi, ali cijelu srž prepuštamo Duhu Svetomu. O, Dođi Duše Sveti! Dođi i ti, dragi prijatelju! Čekamo te, dobrodošao si! Svi ste dobrodošli!

Intervjuirale: Marija K. i Marija Kristić | duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment