Padre Pio uči nas moliti

by admin

Postoji jedan film koji sam gledao najmanje deset puta. Niti jedan film dosada nisam toliko puta pogledao. Svaki put zaplačem. To je divan film o FRANCESCOU FORGIONEU iz PETRELCINE. DA to je PADRE PIO. Taj se film zove „Padre Pio“ i u dva je nastavka. Iako dugo traje, nije mi nikada žao uložiti vrijeme u to da ga pogledam. Život je Padra PIJA za mene iznova naboj i poticaj na molitvu. Oduševljen sam njegovom željom za molitvom, za razgovorom s Bogom, za osluškivanjem Božje riječi, za meditacijom. To su jako dirljivi trenutci.

Poznato je njegovo geslo: „Moli. Nadaj se. Ne brini.“ To može izgovoriti samo čovjek koji nosi u sebi snažno iskustvo molitve. Padre Pio rodio se 25. svibnja 1887., i umro 23. rujna 1968. godine. Poznat je kao veliki svećenik Isusa Krista, hrabar vitez, koji se fizički borio protiv kneza ovoga svijeta, kneza tame i oca laži – sotone. Njegova je snaga bila u osobitom ujedinjenju s nebeskim Ocem. On se borio Isusovom snagom, po njegovoj krvi. Mnogi ga zovu velikim karizmatikom. No, njegova snaga dolazi po krjeposnom životu i po molitvi.

Bio je poznati molitelj. Njegov je život preplavila molitva  uz mistične doživljaje. Imao je na sebi Isusove rane – stigme, zatim dar bilokacije, tako da je mogao biti odjednom na dva mjesta, o čemu svjedoči i jedan vojnik tijekom Drugog svjetskog rata kojemu se doslovce ukazao na nišanu i time spriječio ubijanje ljudskih života.

Već kao jako malen dječak, Francesco Forgione, provodio je duge sate u molitvi. Pjevao je Bogu hvalospjeve. Ni njegov otac nije ga mogao prekinuti dok je bio potpuno uronjen u molitvu. Kao svećenik meditirao je Božju riječ od 4:30 do 9:30 sati, a navečer bi molio od 22:30 do u pola noći. Za njega je sveta misa bila najveći molitveni doživljaj, te ju je služio bez žurbe. Poznate su njegove riječi upućene komisiji iz Vatikana zbog prigovora na duljinu mise: „Nemojte stavljati sat na Gologtu!“

Susret s Bogom u molitvi zračio je na njegovu licu. Dolazio bi pred narod poput Mojsija s ražarenim licem. Njegove su propovijedi bile posebne. Osjetilo se da je Pio razgovarao s Gospodinom. Mene osobno fascinira njegovo zahvaljivanje nakon svete mise, kada bi u sabranosti odlazio na kor i tamo satima zahvaljivao Ocu za žrtvu njegova sina. To je bila molitva srca: obožavanje, zahvaljivanje i slavljenje. Padre Pio potiče i na molitvu krunice: „Često molite krunicu.“

Padre Pio poručivao je svojim molitvenim grupama: „Tko se ne moli, taj se osuđuje na pakao! Zato moli, nadaj se jer je Gospodin milosrdan!“; „Kad se molite zajedno, vaša je molitva jača!“ Tako je i Karola Wojtylu pozvao na zajedničku molitvu. Molili su cijelu noć. Padre Pio dobro je  znao što će se dogoditi s tim mladim Poljakom. Po molitvi, prema njegovim riječima, čovjek ulazi u Božju prisutnost i zato se ničega ne mora bojati.

Ono što mi uvijek iznova vraća radost riječi su Padre Pija: „Molite bez žalosti jer je molitva ključ oprosta. Nikada nećete dosađivati Bogu. Molite s osmijehom jer je naš Bog Bog radosti i veselja.“

Pija su nazivali karizmatikom. Međutim, on je za sebe tvrdio da je tek promatračem Božjih djela. Imao je dar spoznaje, zbog čega je vidio što se događa u ljudskom srcu. To je znao ovako komentirati: „ Ponekad mi Bog dozvoljava pogledati u njegovu bilježnicu.“

Što sv. Padre Pio govori o molitvi?

1. Budna molitva

Kako bi se nadvladali napadi neprijatelja, potrebno je neprestano biti naoružan molitvom. Sva ljudska nastojanja nisu dovoljna da se uspješno suprotstavi varkama i napadima zloga. Duša se mora uvjeriti da je neophodna božanska pomoć u borbi duha, i da je nikada neće nedostajati, ako se moli s poniznom i gorljivom molitvom. Naglašavajući učenje Isusa, Padre Pio zaklinje duše da budu budne, ne povremeno, nego stalno, jer đavao neprekidno djeluje.

2. Poniznost

Božja moć može sve; ali ponizna, trpeća molitva pobjeđuje i samoga Boga. Neprijatelj pobjeđuje samo uobražene, to jest, one koji vjeruju samo svojoj vlastitoj snazi, tako padajući u najstrašniji ponor. Poniznost je najveći neprijatelj đavla. Razlog je očit. Ona je velika suprotnost, oštri, tihi prijekor njegovoj divljačkoj aroganciji. Sotona se boji i drhti pred poniznim dušama.

3. Još par riječi o molitvi

– Padre Pio posebno je volio moliti molitvu Očenaša, osobito zaziv budi volja Tvoja.

– Molio je Anđeo Gospodnji, vjerovao u općinstvo svetih, čije je inicijale imao izrezbarene na križu.

– Osobito mjesto zauzimaju strelovite molitve, one su popet strijele koja udara u Božje srce. Dozvoljavaju nam moliti srcem i sabranost.

Križni put imao je za Pija veliku važnost.

– Padre Pio osobitu je pozornost posvećivao meditaciji i kontemplaciji Božje riječi. „Tada kršćanin eksplodira pjevanjem psalama i može bolje shvatiti Isusovu muku, koja izaziva suze i krik sve dok ne promukne.“

Sabranost  – usredotočavanje na Boga i molitvu. Smiriti svoje srce kroz samoću i očekivati Voljenoga.

– Molitva mora slaviti Boga, priznati svoju malenkost. Zahvaljivati Bogu, klanjati mu se u Presvetom oltarskom sakramentu.

Molitva prošnje – molio je za sve da se ispuni Očev plan.

p. Arkadiusz Krasicki, CSSp

Preporučeno

Leave a Comment