Plava crta
Nedjelja, 4.06.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

Duhovi su prilika da se malo više progovori o Duhu Svetom. Hvala Bogu što postoji taj dan! Danas se ispunjava njegovo obećanje i danas se izlijeva na sve narode Duh Sveti. Suhe kosti oživljavaju i nastaje Crkva–Kristovo tijelo, Zaručnica koja u Duhu vapi svom Zaručniku Marana-tha–dođi! Danas iz tame prelazimo u svjetlost jer se ispunilo Očevo obećanje.
Ne bih želio govoriti o Duhu Svetome. Ne bih vam htio definirati Duha Svetoga. Želio bih da zajedno dozivamo Darovatelja i da poželimo isključivo Duha Svetoga kao Boga, a ne njegove darove.
U govoru o Duhu Svetom najbolje se poslužiti biblijskim simbolima. To je vjetar, oganj i golubica. Upravo golubici bih želio danas posvetiti pažnju. Kad god bi biblijski pisac opisivao djelovanje Duha Svetoga koristio bio izraz kao–kao vjetar, kao oganj, kao golubica. Duh Sveti nije golubica nego kao golubica.
Pogledajmo sliku golubice u tri biblijske epizode. U Knjizi postanka kada Bog stvara svijet i iznad te neuređene stvarnosti lebdi Duh Božji. Ako lebdi onda si možemo odmah predočiti da je Božji Duh lebdio poput golubice. Za Izraelce voda-more je strašno mjesto, nemanja. Tu žive zlodusi-Levijatan. More je za Židove, budući da nisu bili moreplovci, označavalo kraj. Prema tome, more u biblijskom shvaćanju nije naše Jadransko more s otočićima i svojim modrim koloritom iznad kojeg lebde galebovi. Ne, to je jednom riječju užas. To je svijet kojeg se treba bojati, ali iznad toga svega je Božji Duh koji lebdi.
Golubica koju pušta Noa nalikuje također na Božjeg Duha. Ona je navjestiteljica da je već dobro. Nema više vode. Pojavljuje se element umirenja. Sve će biti dobro. Golubica je također prisutna kod Isusova krštenja. Isus je zaronjen u vodu, znači u to čega se ljudi najviše boje. Grijeh je opran u vodi i tu ostaje. Isus je bez grijeha, ali se pere u toj vodi. Kada izlazi iznad njega se pojavljuje golubica i čuje se glas: Ovo je moj sin ljubljeni. Nad tim vodama u kojima je opran grijeh pojavljuje se Božji Duh. Bogu ne smeta da nam kaže: Volim te, iako si slab i grješan.
Istina je da kada dolazi Duh Sveti sređuje u nama čitav kaos, oduzima strah i uvjerava nas da se ne trebamo ničega bojati. Dokazuje nam da se sve može smiriti. Ispunjava nas uvjerenjem da smo ljubljena Božja djeca i u Božjim smo rukama. Zato, ne boj se!
Molimo Duha Svetoga da ukloni od nas svaki strah. Danas predstavi Gospodinu svaki svoj strah, svaku stvar koja u tebe ulijeva nemir. Često se bojiš budućnosti koja izaziva strah i kaos u tvom životu. Božji Duh dolazi s mirom. On uklanja u nama zlo i pokreće nas, Duh Sveti donosi mir.
Toliko sam se puta osvjedočio u to da mi Duh govori; Arek, ne boj se sve će biti dobro! Ja ću srediti tvoj kaos. Jer ja lebdim iznad toga svega što je za tebe strašno i nemirno.
Neka Duh Sveti uzme naša srca u svoje ruke i smiri ih. Neka nam dadne mir – šalom. Neka siđe na nas kao golubica koja lebdi nad svim nemanjima i zlodusima i uvjeri nas u ljubav.
Duhovi su blagdan Crkve na koju se izlijeva Duh Sveti. No, to je blagdan i za moju družbu – Misionara Družbe Duha Svetoga. Sretan sam što imamo za zaštitnika Duha Svetoga.
AK

Nedjelja, 4.06.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
20
velj.
2018

Upoznala sam vas

Prošle godine, u subotu uvečer, uoči blagdana Duhova prolazila sam biciklom preko puta crkve sv….

Plava crta
25
sij.
2018

Šarm ekumenizma u Osijeku

Upisala mi je ocjenu u indeks, zaklopila ga, i rekla:“Kolegice, čestitam. Položili ste.“ Ja sam…

Plava crta
23
sij.
2018

Svjedočanstvo o susretu s Bogom koji sve liječi i okreće na dobro

Prije 3-4 godine bila sam u teškom anksioznom stanju i psihički sam se jako loše…

Plava crta
16
sij.
2018

Pjesma nad pjesmama

„Pjesma nad pjesmama“ poetsko je djelo stare hebrejske književnosti koje je uvršteno u biblijski kanon….

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.