Plava crta
Nedjelja, 22.10.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

Možda imate u svojem životu loše učitelje, koji vam ništa ne mogu darovati. Zbog toga ništa vas ne čudi i ne postavljate pitanja. A, vjerujte mi, postavljanje pitanja je vrlo važan životni proces. Ne smijemo proći kroz život bez upita, bez čuđenja. Možda ni ja nisam dobar učitelj jer studenti pod satom razgovaraju i pišu poruke na mobitel pa se pitam što još moram promijeniti, što još im mogu darovati, ponuditi? Ali, poznam jednog izvrsnog učitelja, koji je išao i naučavao. I dok je govorio svi su ga slušali otvorenih usta jer nije govorio kao što ostali učitelji govore. To je Isus
Evanđeoski odlomak o plaćanju poreza pomalo čini nam se dosadnim. Nitko ne voli govoriti o plaćanju pristojbi. Mnogima tema Crkva – država postala dosadnom. Ali, taj odlomak ukazuje na Isusa koji je iznad svih učitelja. Na kraju razgovora ako bismo još nastavili čitati dva retka dalje, vidimo farizeji koji su se potpuno iznenadili Isusovim odgovorom. Znači, Isus je tako rekao da oni nisu ni naslućivali takav odgovor.
Farizeji su postavili pitanje koje samo po sebi nameće odgovor: Što trebamo činiti, platiti porez ili ne? To pitanje pretpostavlja samo odgovor da ili ne. Ako bi rekao da, treba platiti, onda bi Židovi rekli vidi rimskog prijatelja. Ukoliko bi Isus rekao ne treba platiti onda bi ga svi proglasili pobunjenikom i Rimljani bi ga osudili na smrt. Kako god bi odgovorio farizeji bi ga uhvatili u klopku. Što radi Isus? On traži kovanicu. I pita Što se nalazi na kovanici? Svi su odgovorili i lik cezara. Isus je nastavio ako je tu lik cezara dajte mu tu kovanici jer je njegova. Svi koji bi čuli te riječi odmah bi pomislili pošto je carev lik na svakoj kovanici onda mu treba vratiti sve kovanice jer mu pripadaju. To znači da Isus kaže da sav novac treba vratit cezaru pošto je na svakoj carev lik. Ljudi, kava je to rečenica? Sav novac treba dati vladi? No, samo malo! Drugu rečenicu koju je Isus izgovorio je vratite Bogu ono što je njegovo! To znači da i Bogu moramo sve vratiti jer je on sve ok nas stvorio. On je vlasnik stvorenja. Čovjek je Božja slika. On pripada Bogu.
Isusov odgovor mora izazvati kod inteligentnog čovjeka novi način razmišljanja. Isus ne daje konkretan odgovor, nego ostavlja slušatelje i dalje s problemom. Provocira. I to je genij učitelja. Sada Isusov učenik mora nastaviti sam hodati. Je li Isus Krist tvoj učitelj? Želiš li raditi neobične stvari?
Neobične stvari su one kojih se najviše bojite. Mislite da ako vam nešto ne uspije onda ćete izgubiti svoj život i drugi će vam se smijati. Koju želju nosiš u sebi, ali bojiš se je razviti? Otkrij i razvij u sebi to čega se najviše bojiš. Tko zna možda se u tebi razvija genij, kojeg nitko drugi ne može shvatiti. I možda zato trpiš razdvojenost u sebi. Bojiš se razočaranja i odbačenosti. Isus kojem pripadaš i koji je najbolji učitelji dozvoli ti otkriti genij u tebi.
Po tebi će Bog činiti neobične stvari o kojima si možda jedino sanjao. Njemu je mio svaki čovjek. On ne gleda stupanj pobožnosti ili duhovnog rasta. On zna što se događa u čovjeku.

Nedjelja, 22.10.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
12
sij.
2018

ISPITI I STRAHOVI KOJI IH PRATE

Bliži se vrijeme ispitnih rokova i svi su pod stresom, i studenti i profesori. Studenti…

Plava crta
24
stu.
2017

Borba sa strahom od poslodavca

Hvaljen Isus i Marija! Želim kratko posvjedočiti o studentskoj molitvi i vjeronauku utorkom te koliko…

Plava crta
15
stu.
2017

Izdala, nisam ni znala!

Svijet se trudi da te odvoji od Krista,  da te udalji, da trčiš za nečim…

Plava crta
24
ruj.
2017

Spasi me!

I možda unatoč svim strahovima i sumnjama upravo danas trebamo zavapiti sve češće Isusu Gospodine…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.