Po pepelu do Raja (Mt 6, 1-6.16-18)

by abuzgo

Korizma nije neki tužan period u našem životu ili liturgiji Crkve, niti bi tako trebalo biti. Korizma nas priprema na povratak u Raj, odakle smo i izašli. Mi uvijek očekujemo ono što mislimo da je za nas najbolje, najljepše. Stoga, korizma je jedna velika priprema za život u Nebu koje nam je otvorio sam Gospodin Bog. Zato započnimo naše pripreme od toga da napravimo red u svojim torbama ili torbicama. Da, dobro ste čuli, upravo tamo u torbi, torbici. Danas, kao i svake godine, čuješ riječi: Obratite se i vjerujte Evanđelju. Svećenik će te posipati pepelom i tako je iz godine u godinu. Što dalje s tim?
Kralj Jeroboam bio je jako loš čovjek koji je odustao od baštine Davidovih potomaka. On je podigao uzvišice, oltare nekim nepoznatim bogovima. Načinio je svetišta. Tada je Bog, Jahve poslao svoga proroka koji je rekao kralju Jeroboamu: Ukoliko, kralju, ne želiš se obratiti, ti ćeš umrijeti i sve ću pretvoriti u pepeo. Što je učinio Jeroboam? Jeroboam je ubio proroka. Nakon toga njegova ruka je usahla, a oltar koji je podigao pretvorio se u veliku gromadu pepela. Što to sve ima s nama? Torba je simbol Jeroboama, to znači svakoga od nas. To je naš život, jer i mi podižemo oltare nepoznatim bogovima, adoriramo ih, dopuštamo grijehu da živi u nama i s nama.
Druga osoba, koja se povezuje s pepelom, je veliki svećenik Alkim iz Knjige o Makabejcima. Tijekom svoga života učinio je veliko zlo mnogim ljudima i morao je bježati. Na kraju svoj je život završio u jednoj kuli ispunjenoj pepelom. To je slika o nama. Ta slika nas poziva na obraćenje. Pogledaj brate i sestro što u svome životu možeš nazvati Alkimom, koji je činio zlo na zlo?
I treće mjesto u Svetom pismu, gdje se također govori o pepelu, je Knjiga brojeva. To je onaj trenutak kada sluge Gospodnje spremaju šator susreta. Čistili su ga jer su u njemu prinosili žrtve, stoga je bilo puno pepela. Kasnije su to mjesto prekrivali kožama od dupina. To je priča o nama. Kada proizvedemo toliko pepela, tada neka nam se Bog smiluje, neka dođe i neka pomete pepeo i neka nas prekrije kožom od dupina. Jer to je znak Njegove milosti, oproštenja i milosrđa.
Pogledaj najdublja mjesta svoje duše, svoga života. Koliko puta bježimo od Boga tražeći druge bogove? Neka upravo danas započne u nama proces pravljenja reda. Neka nas Bog sačuva ako u tom procesu pružimo svoju ruku kako bi smo ga zaustavili. Tko zna, možda će ruka i usahnuti, upravo tako kao što se dogodilo Jeroboamu. Dozvolimo Bogu da svatko od nas može iskusiti to uništavanje neistinitih oltara koje smo podigli u svojim životima i neka se ti oltari danas promjene u pepeo. Napravimo reda u našim torbama i torbicama i neka zlo umre u nama. Molimo danas Gospodina da nam da milost obraćenja, milost da Ga spoznamo, da je s nama i ako ga uopće ne vidimo. Uđimo u blizinu Boga, Gospodina. On vidi i u skrovitosti.
AK/ASZ

Preporučeno