Stari i novi magovi (Mt 2,1-12)

by abuzgo

U Isusu Kristu svatko dobiva svoje ispunjenje. To što nam nedostaje dobivamo u Isusu Kristu jer je On ispunjenje svih Božjih obećanja. Samo On je izvor svega što čovjek može poželjeti. U Isusu sve što je slabo nadopunjuje se, usavršava se, postaje drugačije. Staro postaje novo.
Na svetkovinu Tri kralja Isus se objavljuje svijetu kao Bog. Bog nudi svoga Sina svakom čovjeku bez obzira na etničku pripadnost. On se daruje svakome bez obzira na sve. I tu se događa nadopuna ljudske slabosti i ispunjenje onoga što čovjek traži od početka.
Evanđelist Matej koji opisuje pohod Triju kraljeva doslovce govori o magovima – mudracima (grč. magos). Mi ipak rabimo riječ kraljevi a ne magovi. Zašto?
Evanđelist Matej svoje evanđelje započinje opisom Isusova kraljevskog rodoslovlja koje dijeli na tri dijela, svaki po četrnaest imena prema A.Sz). Prema računici trebalo bi biti četrdeset dva imena, ali na popisu nedostaju tri kraljevska imena iz Davidova roda, iako su spomenuti u Starom zavjetu: Ohozije (sin Izabele, Sjever), Joaš (Jug), Amazije (Jug). Oni su učinili jedan veliki grijeh, nisu se pouzdavali u Jahvu nego su se bavili okultnim praksama, čarobnjaštvom. U Izraelu taj je grijeh isključivao iz pripadnosti Izabranog naroda. Ukoliko se netko klanjao drugim bogovima, štovao mjesec i zvijezde te im se klanjao uzdajući se u njihovu snagu, odricao se božje prisutnosti i Boga nad Izraelom. Oni su bili magovima. Zato njih trojica, prema Matejevom izviješću, nisu upisana u Isusovu genealogiju. Oni su izbačeni, ali nakon par stotina godina njihovo mjesto zauzimaju drugi magovi. Tu se događa nadopuna izgubljenoga, usavršavanje nesavršenog. Magovi koji su stigli pokloniti se Isusu ne vraćaju se istim putem! Oni postaju novi ljudi. Oni su usavršeni nakon susreta s Isusom. Više nisu gledali kretanje zvijezde. Možemo reći da je to ona trojica kraljeva koja su se izgubila iz Isusove genealogije, ali oni sada više nisu po tijelu i krvi iz Davidova pokoljenja, nego po vjeri ulaze u Kristovo kraljevstvo.
Susreo sam gospođu koja se bavila astrologijom. Njoj se to učinilo bezazlenim. Uvjerena je bila da pomaže mnogima. Međutim, u njihovoj se obitelji odigrala velika tragedija koje je potpuno preoblikovala vjeru članova njezine obitelji. Svi su upoznali Isusa Krista. Osobito jedan član koji je odlučio potpuno promijeniti svoj život.
Mi ne pratimo zvijezde, niti im se klanjamo štujući ih kao bogove. Ali možda negdje u dnu duše osjećaš neku grješnost, nesavršenost ono što je potrebno nadopune. Ta nadopuna može doći samo od Isusa Krista koji je jedini Mesija. Dođi pred malog Isusa. Budi dijete koje razgovara s Djetetom. Znam, nije to ni malo lako, ali pokaži mu sva mjesta i svoje životne situacije koje zahtijevaju njegovu prisutnost. A možda su se u tvom životu stvarno pojavili neki drugi bogovi koji te odguravaju od jedinoga i pravoga Boga. Oni su vrlo često izvorom tvojeg nezadovoljstva. I možda to nisu nebeska tijela kojima su se klanjali stari ljudi, nego ljubomora i zavist, sve ono što nas kompletno sputava na putu poniznosti.
Možda bi i ti želio izbaciti nekoga iz svoje genealogije jer tvrdiš da ne spada među one koje ti želiš. Upravo tu osobu dovedi danas pred Isusa jer je On pravi i jedini Bog.
Nakon susreta s Isusom vratimo se novim putem kući. Postanimo drugačiji. Raditi na sebi je vrlo težak posao. Samo Isus može nadopuniti u nama sve ono što nam nedostaje.

Preporučeno