KATOLKINJE- SUVREMENE MUČENICE

by abuzgo

Rebecca Bitrus je Nigerijka, katolkinja, supruga, majka i – mučenica.
O svom mučeničkom životu govorila je u Vatikanu, gdje ju je, zajedno s mužem i kćeri Bibi Eisham, katolkinjom iz Pakistana, koja je od 2010. godine zatočena zbog svoje kršćanske vjere, primio sv.Otac Franjo, 24, veljače ove, 2018. godine. Ovaj susret ostvario se zalaganjem katoličke humanitarne organizacije „Crkva u potrebi“ (The Church in Need)

Rebecca je dvije gdoine bila zatočenica muslimanske vojne organizacije Boko Haram, gdje je prošla neiskaziva zvjerstva; gdje je izgubila nerođeno dijete, i gledala kako joj ubijaju trogodišnjeg sina, jer je odbila prijeći s kršćanstva na islam. Bila je silovana i natjerana udati se za vojnika muslimanske terorističke organizacije Boko Haram.
Priča ove mlade žene uobičajena je u Nigeriji, gdje je milicija Boko Haram od 2002. pobila desetine tisuća kršćana i Muslimana koji ne dijele njihovu fanatičnost.

Boko Haram djeluje u sjevernoj Nigeriji, Čadu, Nigeru i Kamerunu, gdje napadaju škole, crkve, sela, a na područjima koja žele zauzeti, često otimaju djecu za samoubilačke napade. 2015. njihovi pripadnici su se zakleli na vjernost Islamskoj državi.
Unatoč svim trpljenjima i mučenjima koje je morala podnositi od svojih otmičara, Bitrus je, zagledana u Milosrdnog Isusa, naučila praštati.
Govoreći za EWTN 23. veljače, ova žena je ispričala kako su je Boko Haram vojnici zarobili u kolovozu 2014. kad je njihova milicija jedne noći okupirala gradić u kojem je živjela sa svojim mužem i dvojicom sinova, Zahariju je tada bilo od 5 godina, a Joshui samo tri godine. Pokušala je pobjeći s djecom, ali su je Boko Haram vojnici uhvatili i odveli u logor u šumu.
Kad su je zarobili, prisili su je da promijeni ime u Mirjam, i svaki dan jide u radni logor. Bila je trudna s trećim djetetom, ali je, zbog uvjeta rada, izgubila dijete. Kad su je zatvorili u radni logor zahtijevali su da prijeđe na islam, što je ona, odgojena kao vjerna katolkinja, odlučno odbila. Kao posljedicu, vojnici Boko Harama su joj oteli mlađeg sina, i bacili ga u rijeku. Dijete se utopilo. „Izgubila sam ga“, nastavila je svoju potresnu ispovijed Rebecca, „ i nakon toga sam se pretvarala da sam prihvatila islam, što u srcu nikada nisam učinila“. Tako je svaki put kad bi zarobljenici bili natjerani recitirati muslimanske molitve, ona molila krunicu, moleći Boga da ju oslobodi od tih pokvarenih, zlih ljudi.
„Nikada nisam prešla na islam. Sačuvala sam vjeru u Gospodina i molila krunicu na prste. Sigurna sam da me je molitva krunice spasila iz zatočeništva.“
Slijedeći pritisak bio je da se uda za borca Boko Haram, i kao mnoge druge zatočenice, bila je silovana. Kao posljedicu tog čina zatrudnjela je i rodila sina na Božić, i u čast Isusa Krista dala mu je ime Kristofor.
Nakon dvije godine provedene u zatočeništvu Bitrus je sa svoja dva sina uspjela pobjeći s grupom zatvorenika. U šumi su proveli gotovo mjesec dana, bez vode i hrane, a po tijelu su su imali imali ožiljke od komaraca, koji su ih napadali. . Pomoću lokalnog stanovništa konačno su uspjeli doći na područje nigerijske vojske. Tamo joj u početku nisu vjerovali da je kršćanka. Mislili su da je poripadnica Boko Haram. Ipak, pošto je pred njima izmolila Zdravo Marijo i Slava Ocu povjerovali su joj, i poslali ju na liječenje u obližnju bolnicu. Potom su joj dopustili da se vrati svojoj kući, gdje se susrela s mužem. Oboje su su bili ganuti i iznenađeni, jer su i ona i on mislili da je ono drugo – ubijeno. Sad je ispričala kako se borila da prihvati svoje najmlađe dijete, začeto u silovanju, kojemu je tada bilo šest mjeseci. Mjesni biskup Oliver Dashe Doeme (to je biskup koji je 2015, svjedočio kako mu se ukazao Isus i rekao mu da će se molitvom krunice Boko Harom nestati) ohrabrio ju, je da „prihvati i zavoli to dijete“, rekavši joj „da to dijete može postati važna osoba, osoba koja će joj moći pomoći.“
Ona se biskupu zahvalila, jer se on brinuo i za njezine potrebe. Premda joj nije bilo lako, Bitrus je rekla da je i nakon svega što je prošla, sposobna oprostiti pripadnicima Boko Haram za sve što je propatila.
„Vjerujem u Isusov nauk o opraštanju,“ rekla je, dodavši kako je svjesna da je i Isus bio mučen, podnosio je nepravednu osudu i bio osuđen na smrt. Ali, On je onima koji su mu nanijeli toliko boli oprostio moleći :“Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Tako i ona razmišlja.
O ovom proživljenom iskustvu imala je prilike razgovarati s papom Franjom, tijekom privatne audijencije, 24. veljače. Tom prigodom s Papom su razgovarali i Ashiq Masih i Eisham Ashiq, suprug i kći Asie Bibi katolkinje, koja još 2010. godine u Pakistanu osuđena na smrt, nakon što je optužena za svetogrđe..
Masih Ashiq i njegova kći Eisham
Povodom ovakvih iskustava vjernika, te progona kršćana, katolička organizacija „Crkva u potrebi“ je organizirala „performance – rimski Colosseum bio je sav u crvenom, s namjerom da se u javnosti podigne svijest o progonjenim kršćanima po svem svijetu, i da se oda počast svim modernim mučenicima vjere..
U komentaru za EWTN 23. veljače, Ashiq Masih je rekao da je njegova supruga, iako je još uvijek u zatočeništvu, dobro, i da je ona „simbol vjere“.
„Nadamo se da će i nju, milošću Božjom, jednog dana osloboditi, jer je ovo teško iskušenje za nju, ali i za našu obitelj, jer nam svima nedostaje, i mi nedostajemo njoj“. Bibina kći Eisham Ashiq rekla je za EWTN kako želi da se papa Franjo i svi u Europi, mole za što skorije oslobođenje njezine majke.
Tagovi: Catholic News Agency (CNA), opraštanje, Boko Haram, „Pomoć Crkvi u potrebi“ (The Church in Need“)
Prevela i prilagodila: Ana Penić

Preporučeno