U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

HIMAN

Bog oprosnik nam darova

I vrijeme ovo obnovno

Da  ozdravi svijet mlitavi

Odricanjem darežljivim.

Te dane blagog spasenja

Krist svojim svjetlom obasja

I korizmenom pokorom

On liječi srca ranjena.

Daj svima, Bože milostiv,

Prionuti uz pokoru,

Da Prijelaz sretni slavimo

U vječnom Vazmu pobjedom.

Nek cio ti se klanja svijet,

Dobrote puna Trojice,

A nas nek milost obnovi

Da novu pjesmu pjevamo. Amen.

EVANĐELJE; Iv 8, 21-30

Reče im ponovno Isus: “Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti. Kamo ja odlazim, vi ne možete doći.” Židovi se nato stanu pitati: “Da se možda ne kani ubiti kad govori: ‘Kamo ja odlazim, vi ne možete doći’?” A Isus nastavi: “Vi ste odozdol, ja sam odozgor. Vi ste od ovoga svijeta, a ja nisam od ovoga svijeta. Stoga vam i rekoh: ‘Umrijet ćete u grijesima svojim.’ Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.” Nato mu oni rekoše: “A tko si ti?” Odvrati Isus: “Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu.” Ne shvatiše da im govori o Ocu. Isus im nato reče: “Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.” Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.

TIŠINA

U tišini svoga srca i svojih misli, saberi se i pripremi za slušanje Božje Riječi……………

MEDITACIJA

Na pitanje: »Tko si ti?«, Isus jednostavno odgovara: »Ja jesam« i dodaje: »Ako ne povjerujete da  Ja jesam umrijet ćete u grijesima svojim«.

Isti odgovor dao je Bog Mojsiju na isto pitanje. A to znači da su Isus i Bog jedno. »Ja jesam« označava puninu života, bit Boga. Kako to Bog živi, na koji način Isus postoji? Tako da se neprestano daruje, daje u ljubavi.

Sebičan čovjek sve manje može reći: »Ja jesam«, jer je sve manje za nekoga. Isus jest zato što jest za nekoga: za Oca, za mene, za tebe… »Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da ja jesam, tj. kad vidite da se na križu posve predam za čovjeka upoznat ćete da sam Bog, da Ja jesam«, kaže Isus. »Umrijet ćete u grijesima svojim« znači umrijet ćete u sebičnosti svojoj: u pohlepi, požudi, oholosti.

Ako Bog postoji zato što jest za druge, ako je Isus postao to što jest jer je bio čovjek za druge, možemo li mi postojati ako nismo ljudi za druge?

(fra Ante Grbeš, preuzeto sa www.katolici.org)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment