25.5.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 147, 12-15.9-20
Slavi, Jeruzaleme, Gospodina,
hvali Boga svoga, Sione!
On učvrsti zasune vrata tvojih,
blagoslovi u tebi svoje sinove.
On dade mir granicama tvojim,
pšenicom te hrani najboljom.
Besjedu svoju šalje na zemlju,
brzo trči riječ njegova.
Riječ svoju on objavi Jakovu,
odluke svoje i zakone Izraelu.
Ne učini tako nijednom narodu:
nijednom naredbe svoje ne objavi!

EVANĐELJE; Mk 10, 32-45
Putovali su tako uzlazeći u Jeruzalem. Isus je išao pred njima te bijahu zaprepašteni, a oni koji su išli za njima, prestrašeni. Tada Isus opet uze dvanaestoricu i poče im kazivati što će ga zadesiti: “Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt, predati poganima, izrugati i popljuvati. Izbičevat će ga, ubit će ga, ali on će nakon tri dana ustati.” I pristupe mu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: “Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.” A on će im: “Što hoćete da vam učinim?” Oni mu rekoše: “Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.” A Isus im reče: “Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?” Oni mu rekoše: “Možemo.” A Isus će im: “Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati- to je onih kojima je pripravljeno.” Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: “Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

MEDITACIJA
Ova dva dobro žele: biti blizu Bogu, biti blažen, ispunjen puninom života. No imati dobre želje ili namjere ne znači i doseći onu dobrotu kojoj su dobre namjere usmjerene.
Kad dobro namjeravamo onda smo izloženi varkama privida. Želiš li biti blizu Bogu, tad onemogući one koji to isto žele, jer oni će ti oteti dio blizine. Želiš li biti prvi, nipošto nemoj biti drugi. Želiš li vladati, nipošto nemoj služiti. Želiš li biti najveći, nipošto nemoj biti najmanji. Tako nam došaptavaju anđeli ovoga svijeta, prividi i varke– i time nam zajednički život pretvaraju u zvjerinjak.
No, logika Kraljevstva Božjeg je posve drugačija. Nije prvi tko je prvi, nego tko je drugi. Nije najveći tko je najveći, nego tko je najmanji. Ne vlada onaj tko vlada, nego onaj tko služi. Tko prerano starta biva diskvalificiran iz Kraljevstva Božjeg.
Kraljevstvo Božje je među nama, ono je duša duše svijeta, njegovi zahtjevi su u temelju svih naših odnosa i postupaka. To je razlog zašto već ovdje stvarno nisu prvi oni koji se nameću kao prvi; koji su spletkama ili srećom došli na prva mjesta. Oni mogu imati ulogu prvoga, ali ne i prirodni autoritet prvoga. Jer svoje prvo mjesto shvaćaju kao prigodu da druge upotrijebe za uzrast vlastite slave– izopačili su smisao svoga mjesta, skrenuli u bahatost, postali diktatori i nevolja.
Tako već sada stvarnu vlast ima onaj tko svoje vladalačko mjesto shvaća kao prigodu da poslužuje. Najveći je onaj tko se ne ispršava. Onaj uz koga se drugi osjeća veći.
Samo su površnima besmislene Isusove riječi: «Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.» Isusu kao čovjeku i te kako je stalo do blizine i slave Očeve, do prvog mjesta uz Oca. I baš zato nije došao da bude služen nego da služi. I to do kraja– dajući život za one kojima služi.
(izvor: p. Luka Rađa, SI)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment