5.5.2016.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 47, 2-3.6-9
Narodi svi, plješćite rukama,
kličite Bogu glasom radosnim.
Jer Gospodin je to – svevišnji, strašan,
kralj velik nad zemljom svom.

Uzlazi Bog uz klicanje,
Gospodin uza zvuke trublje.
Pjevajte Bogu, pjevajte,
pjevajte kralju našemu, pjevajte!

Jer on je kralj nad zemljom svom,
pjevajte Bogu, pjevači vrsni!
Bog kraljuje nad narodima,
stoluje Bog na svetom prijestolju.

Evanđelje: Lk 24, 46-53
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci. I evo, ja šaljem na vas obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u silu odozgor.«
Zatim ih izvede do Betanije, podiže ruke pa ih blagoslovi. I dok ih blagoslivljaše, rasta se od njih i uznesen bî na nebo. Oni mu se ničice poklone pa se s velikom radosti vrate u Jeruzalem te sve vrijeme u Hramu blagoslivljahu Boga.

MEDITACIJA
Razumijevanju prethodi susret s Uskrslim. To će Crkva dobro zapamtiti. Postoje istine vjere koje se ne mogu razumijeti izvan i prije susreta s Uskrslim. Tek iz susreta učenici razumiju što se dogodilo i što piše u Pismima. Pisma su oni već čitali ali ih nisu razumijeli.
Učenici su svjedoci, ali još nisu spremni svjedočiti. Pamet im je otvorena ali još treba Sila odozgor. Uskoro će učenici dati svijetu što su primili: svjedočansto o susretu s Uskrslim, Pisma kako im je On tumačio i Silu odozgor. Ali najprije im treba vrijeme sazrijevanja. Čekanje je važno. Vrijeme čekanja je nalik vremenu u kojem sjeme leži u zemlji. Ono što su dobili i što će drugima svjedočiti, u tom vremenu čekanja najprije treba prožeti njih same. I ovdje se potvrđuje kako nama ničeg velikog čemu nije prethodilo ozbiljno vrijeme zrenja i čekanja.
Prije Sile odozgor, Isus odlazi od svojih. Izvodi ih u Betaniju, mjesto koje ga je najotvorenije primilo, mjesto gdje je doživio širinu ljudskih srdaca i gdje je imao prijatelje. Njegove ruke podižu se i nad Jeruzalemom. Rastanak nije ostavio tugu nego radost u srcima učenika. Radost ih je odvela u Hram i iz njih je provrla radost blagoslivljanja Boga.
D. Miletić

MOLITVA
Gospodine! Ti si svoje učenike poslao da u svijetu budu svjedoci velikih djela Tvoje ljubavi: obnovi nam dar vjere da budemo Tvoji svjedoci.

KRALJICE NEBA RADUJ SE, ALELUJA!
JER KOGA SI BILA DOSTOJNA NOSITI, ALELUJA!
USKRSNU KAKO JE REKAO, ALELUJA!
MOLI BOGA ZA NAS, ALELUJA!

Preporučeno

Leave a Comment