11. 9. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 62, 6-7.9
Samo je u Bogu mir, dušo moja,
samo je u njemu nada moja.
Samo on je moja hrid i spasenje,
utvrda moja: neću se pokolebati.

U nj se, narode, uzdaj u svako doba;
pred njim srca izlijevajte:
Bog je naše utočište!

EVANĐELJE; Lk 6, 6-11
Druge subote uđe u sinagogu i stane naučavati. Bio je ondje čovjek kome desnica bijaše usahla. Pismoznanci i farizeji vrebahu na nj da li subotom liječi kako bi našli u čemu da ga optuže. A on je znao njihove namjere pa reče čovjeku s usahlom rukom: “Ustani i stani na sredinu!” On usta i stade. A Isus im reče: “Pitam ja vas: je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo? Život spasiti ili upropastiti?” Sve ih ošinu pogledom pa reče čovjeku: “Ispruži ruku!” On učini tako – i ruka mu zdrava. A oni se, izbezumljeni, počnu dogovarati što da poduzmu protiv Isusa.

Tišina
Uplovi u riječi Svetog pisma. Neka te ohrabre i ojačaju. Nastoj da riječi odjekuju u tvom srcu i u tvojim mislima.

MEDITACIJA
Nekad prije je sve bilo jasno – jedni su bili grešnici, drugi pravednici. Pravednici su se smjeli družiti samo s pravednicima, grešnici samo s grešnicima. Pravednike je Bog blagoslivao, grešnike kažnjavao. Pravednici su plačali porez u kimu i anisu; davali su desetinu od svega što su stekli, imali su pravo stajati usred hrama i glasno moliti, a grešnici su jedva smjeli stati u neki kut, udarati se u prsa i kajati za svoje grijehe. Pravednici su umirali časno, a grešnici u sramoti i jadu.
Isusu odbacuje ovakvu podjelu. Prijateljevao je s grešnicima i carinicima. Pokazao je da bijelo nije uvijek bijelo niti je crno uvijek crno. Još više – što naizvan izgleda crno, može biti bijelo – i obratno. Isus, Gospodin odbacio je podjelu na pravedne i grešne.
(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno