12.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 63, 2-8

O Bože, ti si Bog moj:

gorljivo tebe tražim;

tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,

kao zemlja suha, žedna, bezvodna.

 

U svetištu sam tebe motrio

gledajuć ti moć i slavu.

Ljubav je tvoja bolja od života,

moje će te usne slaviti.

 

Tako ću te slavit za života,

u tvoje ću ime ruke dizati.

Duša će mi biti kao sala i mrsa sita,

hvalit ću te kliktavim ustima.

 

Na postelji se tebe spominjem,

u bdjenjima noćnim mislim na tebe.

Ti postade meni pomoć,

kličem u sjeni krila tvojih.

 

Evanđelje: Mt 25,1-13

Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ’Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore:

’Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ’Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ’Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!«

 

MEDITACIJA
Ulje je djelo ljubavi, djelo milosrđa.
Ulje za svjetiljke, to je otvoreno srce za svako dobro djelo. To znači: imati srce i dušu za drugoga, za ljude oko sebe. To je na poseban način osobne naravi, vezano za osjećaje srca i duše što je vlastito čovjeku kao osobi i ostaje vezano uz pojedinu osobu. To je u dimenziji ljubavi. Zato mudre djevice, ne da nisu htjele, nego nisu mogle ustupiti nešto od svoga ulja ludim djevicama. To je nemoguće, kao što je nemoguće svoju ljubav koju za nekoga osjećamo posuditi drugome.
Poruka je jasna: Isus nas ostavlja čekati. Kao da ima dovoljno vremena. Možda nam daje priliku da prikupimo dovoljno ulja za svoje svjetiljke, da u noći kad on bude odlučio doći svi imamo dovoljno ulja za svoje svjetiljke. Tada će one zasjati u punom sjaju i dovoljno će jasno govoriti o ljubavi što smo je imali za bližnjega, tj. za Isusa.
(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; TEOVIZIJA; Zagreb, 2008.)

 

MOLITVA
…..Isuse, daj da u meni uvijek ima ulja, te tako mogu biti tu za ljude oko sebe…….

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno