13.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 139, 1-10

Gospodine, proničeš me svega i poznaješ,

ti znaš kada sjednem i kada ustanem,

izdaleka ti već misli moje poznaješ.

Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,

znani su ti svi moji putovi.

 

Riječ mi još nije na jezik došla,

a ti, Gospodine, sve već znadeš.

S leđa i s lica ti me obuhvaćaš,

na mene si ruku svoju stavio.

Znanje to odveć mi je čudesno,

previsoko da bih ga dokučio.

 

Kamo da idem od duha tvojega,

i kamo da od tvog lica pobjegnem?

Ako se na nebo popnem, ondje si,

ako u Podzemlje legnem, i ondje si.

 

Uzmem li krila zorina

pa se naselim moru na kraj,

i ondje bi me ruka tvoja vodila,

desnica bi me tvoja držala.

TIŠINA

Zastani i danas malo, postani svjestan Božje prisutnosti i osluškuj Njegovu Riječ koja je upućena baš tebi!!

 

Evanđelje: Lk 17,1-6

I reče svojim učenicima: “Nije moguće da ne dođu sablazni, no jao onome po kom dolaze; je li s mlinskim kamenom o vratu strovaljen u more, korisnije mu je, nego da sablazni jednoga od ovih malenih. Čuvajte se!” “Pogriješi li tvoj brat, prekori ga; ako se obrati, oprosti mu. Pa ako se sedam puta na dan ogriješi o tebe i sedam se puta obrati tebi govoreći: `Žao mi je!`, oprosti mu.” Apostoli zamole Gospodina: “Umnoži nam vjeru!” Gospodin im odvrati: “Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: `Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!` I on bi vas poslušao.”

 

Meditacija

„Umnoži nam vjeru“, zamoliše apostoli Isusa. Osjećali su se slabimai  napuštenima.

Isus im nema što umnožiti, nemaju ni trunka vjere. Ne može uvećati nešto čega nema. Može im samo darovati vjeru. Oni još uvijek misle da čuda mogu činiti svojom snagom, svojim znanjem i voljom, svojom pameću i sposobnošću.

S nama je isto, u svoju se snagu uzdamo. Kad nas zahvate životne oluje klonemo. Ne uspijevamo se nositi s bolešću, neimaštinom, odbacivanjem, protivštinama, neuspjehom. Naša vjera i naše djelovanje se mimoilaze. Ne prepuštamo se Duhu Božjem, nismo otvoreni njegovu djelovanju, nismo protočni njegovim nadahnućima. Upravo je to nedostajalo Isusovim učenicima, to nedostaje i nama.

Sigurnost u Božju blizinu, u njegovu prisutnost u mom životu, u ljubav kojom me ljubi, pojačat će moju vjeru, nadu i ljubav. Probudit će potrebu da otkrijem što Bog od mene želi, što traži da učinim, kakav da budem. Vjera nam dariva kreativnost u otkrivanju prostora i načina kako najsavršenije poslužiti Krista u onima koji su potrebni naše pomoći. Ljubav ne traži zahvalnost, ne traži priznanje. Služenje njemu u čovjeku patniku, raspiruje vjeru i ljubav.

(izvor: http://www.dominikanke.org/)

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno