13. 9. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 145, 2-3.10-13b
Svaki ću dan tebe, Gospodine, slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.
Velik je Gospodin i svake hvale dostojan,
nedokučiva je veličina njegova!

Nek te slave, Gospodine, sva djela tvoja
i tvoji sveti nek te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore!

Nek objave ljudskoj djeci silu tvoju
i slavu divnoga kraljevstva tvoga.
Kraljevstvo tvoje kraljevstvo je vječno,
tvoja vladavina za sva pokoljenja.

EVANĐELJE; Lk 6, 20-26
On podigne oči prema učenicima i govoraše: “Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje! Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi! Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati! Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega!Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu. Ta jednako su činili prorocima oci njihovi!” “Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu! Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete! Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati! Jao vama kad vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi.”

MEDITACIJA
«Blago» za siromahe, gladne, uplakane nije zahtjev da čovjek mora biti siromašan i gladan i da mora plakati. To je opis onoga što jesmo, odnosno onoga što bismo mi kao kršćani trebali prevladati.
Siromašni smo, jer mi kao kršćani ne spadamo u bogate koji se služe svim sredstvima kako bi umnožili svoje bogatstvo. A blaženi smo zato što umjesto toga dobivamo nešto mnogo veće: dioništvo u Božjemu kraljevstvu.
GladnI smo zato što nas vjera čini nemirnima i željnima nečeg većeg. A blaženi smo zato što je kruh koji nam se daje neposredni susret s Bogom.
Uplakani smo jer ne želimo biti dijelom tržišta ugodnosti i užitaka i statusnih simbola i zato nas u konačnici takva svjetska vreva čini žalosnima. No blaženi smo jer nam je obećana uskrsna radost.
A «jao» nas se tiče kad nismo solidarni sa siromasima, s onima koji gladuju i sa zaplakanima, kad ne dijelimo ono što imamo: imetak, kruh, utjehu, nadu.
(preuzeto sa www.benedictus.info/ )

MOLITVA
Bože naše čežnje, pozivajući nas obraćaš se našemu srcu, našoj volji, zoveš nas imenom kako bismo spoznali zašto smo ovdje. Povjeravaš nam da s tobom gradimo svijet u kojemu svatko može živjeti dostojno čovjeka. Probudi u nama odvažnost da se zauzimamo za pravednost i ljubav.

Preporučeno