14.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 34, 2-3.16-19

Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,

njegova će mi hvala biti svagda na ustima!

Nek se Gospodinom duša moja hvali,

nek čuju ponizni i nek se raduju!

 

Oči Gospodnje gledaju pravedne,

uši mu slušaju vapaje njihove.

Lice se Gospodnje okreće protiv zločinaca

da im spomen zatre na zemlji.

 

Pravednici zazivaju, i Gospodin ih čuje,

izbavlja ih iz svih tjeskoba.

Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca,

a klonule duše spašava.

 

EVANĐELJE; Lk 17,7-10

“Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s polja: ‘Dođi brzo i sjedni za stol?’ Neće li mu naprotiv reći: ‘Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti?’ Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!'”

 

MEDITACIJA

Sve što imaš i što jesi, sve je Božji dar, i to besplatni i nezasluženi dar. Mi to nazivamo milost. I zato nemaš nikakvog razloga svoju vjeru promatrati kao svoj vlastiti uspjeh. Ali također nemaš nikakvo pravo postavljati sebe iznad drugih koji ne vjeruju, ili krivo vjeruju, ili koji čak žive nemoralno, jer kao kršćanin svoje pouzdanje u Boga i svoj način života jedino njemu zahvaljuješ. Današnja Isusova usporedba o sluzi poučava nas: «Sluge smo beskorisne. Učinismo što smo bili dužni učiniti.»

Krist upravo upotrebljava ovu prispodobu protiv farizeja koji su ponosni na veličinu svoje vjere, očekivali od Boga dužnu plaću. Najgora je uobraženost na religioznom području. Čovjek koji sebi previše pripisuje u odnosu prema Bogu, koji drži da vjera nije dar i milost, nego isključivo njegov trud i nastojanje, taj će postati uobražen, nepodnošljiv u zajednici i uvijek će se postavljati nad druge, kao i farizeji.

Zato je veoma korisno za naš vjerski rast da često ponavljamo: «Sluga sam beskoristan!»

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno