16. 10. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 98, 1-4

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu,

jer učini djela čudesna.

Pobjedu mu pribavi desnica njegova

i sveta mišica njegova.

 

Gospodin obznani spasenje svoje,

pred poganima pravednost objavi.

Spomenu se dobrote i vjernosti

prema domu Izraelovu.

 

Svi krajevi svijeta vidješe

spasenje Boga našega.

Sva zemljo, poklikni Gospodinu,

raduj se, kliči i pjevaj!

 

EVANĐELJE; Lk 11,29-32

Kad je nagrnulo mnoštvo, poče im Isus govoriti: “Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin. Doista, kao što je Jona bio znak Ninivljanima, tako će biti i Sin Čovječji ovomu naraštaju.””Kraljica će Juga ustati na Sudu s ljudima ovog naraštaja i osuditi ih jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo ovdje i više od Salomona! Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!”

 

MEDITACIJA

Promatrajući suvremenog čovjeka u svoj njegovoj čežnji za religioznim, za onostranim, nije moguće ne primijetiti upravo tu preočitu čežnju za znakovima. Pa se onda često i u našim vjerničkim krugovima čuje i to kako smo mi ipak samo ljudi i kako bismo ipak htjeli nešto iskusiti, vidjeti, doživjeti. Stoga je Isusov ukor njegovim suvremenicima danas upućen nama: ‘Naraštaj ovaj, naraštaj je opak. Znak traži!’ jer, htjeli mi to ili ne, sam Isus veli: ‘Ali mu se neće dati doli znak Jonin’ Znak je to Križa s kojega je za naše spasenje proizašao predivni sakrament Euharistije u kojoj je i po kojoj je Bog s nama i među nama u sve dane do svršetka svijeta.

 

Jesmo li toga svjesni? Jesmo li spremni onom vjerom za koju je Isus rekao da je blažena jer nije vidjela, a vjeruje u jednostavnom znaku kruha i vina prepoznati Sina Božjega žrtvovana i prisutna među nama? Jesmo li svjesni da je najveći znak Božje ljubavi upravo Isusova žrtva na križu koja se u euharistiji uvijek iznova obnavlja za nas i za naše spasenje?

Stoga na koncu, prepoznajmo činjenicu da Bog nije mogao i ne može učiniti niti jedan veći znak do li znaka Križa – Euharistije i ne budimo više opaki, ne idimo za stvarima velikim niti za čudima koja su iznad nas, nego prepoznajmo Boga koji se među nama ušatorio.

fra Siniša Paušić

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno