21.02.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 37, 3-4.18-19.27-28.39-40

U Gospodina se uzdaj i čini dobro,

da smiješ stanovati u zemlji

i živjeti u miru.

Sva radost tvoja neka bude Gospodin:

on će ispuniti želje tvoga srca!

 

Gospodin se brine za život čestitih,

dovijeka će trajati baština njihova.

Neće se postidjeli u vrijeme nevolje,

bit će siti u danima gladi.

 

Zla se kloni i čini dobro,

i ostat ćeš dovijeka.

Jer Gospodin ljubi pravdu

i pobožnika svojih ne ostavlja.

Zauvijek će biti zatrti zlikovci,

istrijebit će se potomstvo bezbožnika.

 

Od Gospodina dolazi spas pravednicima,

on im je zaklon u vrijeme nevolje.

Gospodin im pomaže, on ih izbavlja:

on će ih izbaviti od zlotvora i spasiti,

jer u njemu traže okrilje.

 

TIŠINA

Gospodine, pomozi mi prepoznati tvoja djela u mom životu. Pomozi mi otvoriti svoje srce tvome glasu da razumijem što tražiš od mene. Ostani sa mnom tijekom ove molitve, i pomozi mi da ti otvorim svoje srce.

 

EVANĐELJE; Mk 9, 30-37

Otišavši odande, prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: “Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.” No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: “Što ste putem raspravljali?” A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: “Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!” I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: “Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.”

 

MEDITACIJA

Koji kontrast vidimo u odlomku Evanđelja, između Krista i njegovih učenika. Isus je bio nesebičan. On je uvijek brinuo samo o drugima. On je tražio samo njihovo dobro, da ih oslobodi od grijeha i da ih pripremi za milost Božjeg prijateljstva kroz užasnu smrt i poniženje na Kalvariji. A njegovi učenici, mislili su samo na svoju moć i položaj u navještenom Kristovom Kraljevstvu. Ovo ih je učinilo zarobljenima u svojim malim svjetovima zabrinutosti, robovima njihovih strasti i ponosa. Imali su manjak unutarnje slobode i nesebičnosti.

Tko god želi slijediti Krista, mora uzeti sam svoj križ. Mi ne slijedimo Krista da bismo dobili bogatstvo i slavu. Mi ga ne slijedimo da bismo zadobili ljudsku slavu. Slijedimo ga jer nas je dotaknula Kristova ljubav i želimo mu uzvratiti darom, našim životom.

 

MOLITVA

Želim otvoriti svoje srce tvome glasu i odgovoriti ti iz ljubavi prema tebi. Želim ojačati svoju ljubav prema tebi, kako bih mogao služiti drugima, onako kako si im ti služio. Kada sve postane preteško i kada se počnem bojati, neka to onda bude trenutak kada ti želim pokazati svu svoju ljubav i zahvalnost tako da uzmem svoj križ vjerujući tebi.

(preuzeto sa http://www.franjevci-split.hr)

Preporučeno

Leave a Comment