21. 7.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 116, 12-13.15.16b-18
Što da uzvratim Gospodinu
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja
i zazvati ime Gospodnje.

Dragocjena je u očima Gospodnjim
smrt pobožnika njegovih.
Tvoj sam sluga, sin službenice tvoje:
ti si razriješio okove moje.

Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne,
zazvat ću ime Gospodnje.
Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim.

EVANĐELJE; Mt 12, 1-8
U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: “Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.” On im reče: “Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje! I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!”

MEDITACIJA
Kad je na kraju Isus rekao da je među njima ‘veće od Hrama’ i da je ‘Sin Čovječji gospodar subote’, silno je iznenadio farizeje. Time im je samo htio otvoriti oči da shvate kako su čovjekovi čini i geste toliko vrijedni koliko u sebi imaju ljubavi i duha. I još nešto vrlo važno: Isus ima vlast nad onim što je čovjek uspostavio, makar to bilo i ozakonjeno. Prema Isusu se moraju ravnati svi naši zakoni. I mi stojimo pred Isusom. Pokušavamo razumjeti što nam želi reći. On ima puno pravo tumačiti, ako treba i ukoriti. Iz toga se rađa razumijevanje i novi zaokret u životu.
Ljepota stvorenja koje živi u ljubavi Boga koji stvara, posvećuje i spašava, ljepota je kršćanina koji s Bogom započinje novi dan i svjedoči dobrotom i ljubavlju. Vjerujem da tu ljepotu želimo otkriti u sebi i bližnjemu. Živimo postojano svoje poslanje. Gospodine, usliši nas!
fra Martin Jaković

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno