22. 9. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 49, 6-10.17-20
Što da se bojim u danima nesreće
kad me opkoli zloba spletkara
koji se u blago svoje uzdaju
i silnim se hvale bogatstvom?

Nitko sebe ne može otkupit
ni za se dati Bogu otkupninu:
životu je cijena previsoka,
i nikada je neće platiti
tko želi živjeti dovijeka
i ne vidjeti jamu grobnu.

Ne boj se ako se tko obogati
i ako se poveća blago doma njegova:
kad umre, ništa neće ponijeti sa sobom,
i blago njegovo neće s njime sići.

Ako se u životu držao sretnim
— »Govorit će se da ti je dobro bilo« –
i on će doći u skup otaca svojih,
gdje svjetlosti više vidjeti neće.

EVANĐELJE; Lk 8,1-3
Zatim zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

MEDITACIJA
U Isusovo vrijeme putujući su propovjednici, s kojima bi išli njihovi učenici, bili uobičajena slika. No žene koje su se pridružile Isusu i njegovoj skupini bile su nešto krajnje upadljivo i sablažnjivo. U strogo patrijarhalnom društvenom poretku žene nisu u javnosti imale što tražiti, posebno ne kao “lutalice”. Ovaj mali izvještaj ponovo jasno ukazuje koliko je oslobađajuće Isus djelovao na ljude. Neke od žena koje su išle s njime izliječio je od njihovih bolesti i patnja. Ponovo im je bio poklonjen život i žene su se vezale uz Isusa. Mnoge od njih dolazile su iz imućnih sredina te su svojim bogatstvom podupirale Isusa i učenike. Evanđelja izvještavaju da su upravo žene do same smrti na križu ostale vjerne Isusu, vjernije od samih učenika. Zacijelo su zato žene bile prve kojima se ukazao Uskrsli.
(preuzeto sa www.benedictus.info/ )

Molitva
Bože, ti koji si s nama na putu, uvijek iznova si poticao ljude da ostave za sobom ono što je bilo i da se odvaže poći ususret tvojim obećanjima. Daj nam hrabosti da se odlijepimo od svojih lagodnosti i sigurnosti, kako ne bismo promašili smisao svojega života.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno