23.6.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 103, 1-4.6-8.10
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!

On ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.

Gospodin čini pravedna djela
i potlačenima vraća pravicu,
mojsiju objavi putove svoje,
sinovima Izraelovim djela svoja.

Milosrdan je i milostiv Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.

EVANĐELJE; Mt 11, 25-27
U ono vrijeme reče Isus: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.”
“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«

MEDITACIJA
U svojoj molitvi Isus nam otkriva povezanost između sebe i Oca i njihovo međusobno poznavanje. Nije lako Boga spoznati. Nitko ga nije vidio doli Sin. Bog je misterij u koji možemo ulaziti samo uz pomoć njegove milosti. Trebamo dnevno moliti i razmišljati nad Božjom riječi da bismo primali više svjetla o Božjoj tajni. Ovdje nam na zemlji sve ostaje u zagonetki i gledanju kao u zrcalu dok jednoga dana ne prispijemo Ocu i ne budemo se gledali licem u lice.

Danas nas Isus poziva da učimo od Njega koji je krotka i ponizna srca, poziva nas da sa svim teretom dođemo k Njemu i On će nas odmoriti. U kršćanstvu ne vjeruješ u apstraktnu istinu, u niz postavki, nego u nekoga tko te voli. U Isusu Bog ljudima govori koliko ih voli. Za kršćanstvo si u istini, dokle god si u ljubavi. Zvuči neobično, ali je nečuveno oslobađajuće da istinu u kršćanstvu ne možeš izgubiti manjkom znanja, nego samo i jedino pomanjkanjem ljubavi. Moramo se zapitati kako steći krotko i ponizno srce. Tražimo ga srcem punim ljubavi. ‘Gospodine, koji si krotka i ponizna srca, učini srce moje po Srcu svome’.
Naša malenost neka se pokaže u poniznom služenju braći ljudima iz prevelike ljubavi koja nas je učinila baštinicima neba. Gradimo svijet mudrošću i snagom Duha Božjega koji jedini obnavlja lice zemlje.

(izvor: fra Martin Jaković)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno