24.02.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 119, 12.16.18.27.34.35

Blagoslovljen si, Gospodine,

nauči me svojim pravilima.

Uživat ću u pravilima tvojim,

riječi tvojih neću zaboravit.

 

Otvori oči moje,

da gledam divote tvoga Zakona!

Pokaži mi put odredaba svojih,

i o čudesima ću tvojim razmišljat.

 

Pouči me da se tvoga držim Zakona,

i čuvat ću ga svim srcem.

Uputi me stazom svojih zapovijedi,

jer ja u njoj uživam.

 

TIŠINA

U tišini svoga srca i svojih misli, saberi se i pripremi za slušanje Božje Riječi.

 

EVANĐELJE; Mk 10,1-12

Krenuvši odande, dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše. A pristupe farizeji pa, da ga iskušaju, upitaše: “Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?” On im odgovori: “Što vam zapovjedi Mojsije?” Oni rekoše: “Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.” A Isus će im: “Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!” U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: “Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.”

 

MEDITACIJA

Kako živjeti bračnu ljubav. Odgovarajući na pitanje koje su mu postavili farizeji o tome je li dopušteno otpustiti ženu, Isus uzvisuje ideal braka i pokazuje kakve je namjere imao Bog kad ga je u početku uspostavio. Tvrdoglavi  u svojim metodama tumačenja sv.Pisma i Zakona, farizeji traže način kako bi kompromitirali Isusa. Zbog toga su mu postavili pitanje za koje su bili sigurni da će ga zbuniti. Mojsije u svojem zakonu tolerira rastavu. Hoće li Isus osuditi Mojsija i tu uobičajenu praksu među Židovima? Nakon što je objasnio razloge zbog kojih je Mojsije morao pribjeći takvom kompromisu, Isus navješćuje da je potrebno braku vratiti izvorno dostojanstvo, te ga na taj način zaštititi od sebičnosti i zlouporabe.

 

MOLITVA

Gospodine, molim te za sve ljude u braku i obitelji, da jedni drugima budu znak i sredstvo Božje savezničke vjernosti i ljubavi………

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno

Leave a Comment