24.3.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 81, 7-11.14.17

Oslobodih od tereta rame njegovo,

ruke su mu slobodne od košare.

U tjeskobi si zavapio,

i ja te izbavih.

 

Iz gromovna oblaka odgovorih tebi,

iskušah te kod voda meripskih,

Slušaj, puče moj, i ja ću te opomenuti:

o da me poslušaš, Izraele!

 

Nek ne bude u tebe drugog boga,

i ne klanjaj se bogu tuđem!

Ja sam Gospodin, Bog tvoj,

koji te izvedoh iz Egipta.

 

O, kad bi me narod moj slušao,

kad bi Izrael putovima mojim hodio,

svoj bih narod hranio pšenicom najboljom

i sitio ga medom iz pećine.

 

EVANĐELJE: Mk 12, 28-34

Tada pristupi jedan od pismoznanaca koji je slušao njihovu raspravu. Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga: “Koja je zapovijed prva od sviju?” Isus odgovori: “Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!” “Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.” Nato će mu pismoznanac: “Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga – više je nego sve paljenice i žrtve.” Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: “Nisi daleko od kraljevstva Božjega!” I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

 

MEDITACIJA

Nema te tragedije na svijetu koja i tebi ne škodi. Nema te nesreće, te gladi, poplave, požara, pa dogodilo se to u najzabitnijem kutku zemlje, a da i ti ne bi bio ugrožen.

Nema te radosti, te sreće, tog uspjeha, te pobjede dobra na svijetu, pa bilo to ne znam kako daleko koja ne bi i tebi koristila. Svi smo jedna obitelj, jedan veliki organizam. Svatko od nas je element, dio cjeline.

Ali, nisi samo ti sudionik života čovječanstva; i ono ima dio u tebi. Premda si tek sićušna stanica čovječanstva, ono je u tebi i ovisi o tebi. Tvoje tragedije i radosti, tvoji porazi i uspjesi, tvoji grijesi i dobra djela oblikuju to čovječanstvo.

(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

 

ZAMOLBE

Tuge, radosti, porazi i pobjede, sve su to sastavni dijelovi našega života; pomozi mi, Isuse, nositi se problemima koji me muče i tište.

 

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU.

Preporučeno