4.8. 2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 81, 3-6ab.10-11ab

Nek zazvuče žice, nek se čuje bubanj,
svirajte u milozvučnu citru s harfom!
Zatrubite u rog za mlađaka,
za uštapa, na svetkovinu našu!

Jer to je propis Izraelu,
zapovijed Boga Jakovljeva.
Takvo je svjedočanstvo dao Josipu
kad je izlazio iz zemlje Egipta.

Nek ne bude u tebe drugog boga,
i ne klanjaj se bogu tuđemu!
Ja sam Gospodin, Bog tvoj
koji te izvedoh iz Egipta.

 

Evanđelje: Mt 13, 54-58

U ono vrijeme: Dođe Isus u svoj zavičaj. Naučavaše ih u njihovoj sinagogi te zapanjeni govorahu: »Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?« I sablažnjavahu se o njega.

A Isus im reče: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu.« I ne učini ondje mnogo čudesa zbog njihove nevjere.

 

MEDITACIJA

Današnje nas evanđelje ne poziva samo na to da se od Isusovih suvremenika naučimo kakvi ne bismo trebali biti, nego je ono za nas poziv da naučimo kakvi bismo trebali biti. I mi smo, svatko od nas na njemu svojstven način, poput Ezekiela poslani „k sinovima tvrdokorna pogleda i okorjela srca“, i izabrani poput Pavla da budemo baštinici „uzvišenosti objava“, odnosno i mi smo poslani s Isusom u naš Nazaret, naš dom i zavičaj, među svoju rodbinu. I izabrani smo da upravo tu budemo navjestitelji evanđelja. U nama i po nama – nama kao zajednici vjernika koja se naziva Crkva i nama kao pojedincima u Crkvi – Bog želi djelovati među onima koji su „naši“, a u ovom smislu su „naši“ oni koji su nam blizu, oni prije svega, ali su „naši“ i cjelokupno čovječanstvo, pa i sva stvorena stvarnost. I pozvani smo tim „našima“ biti svjedoci evanđelja o Božjoj ljubavi koja nam se objavila u Isusu iz Nazareta. Važno je, međutim, da u ispunjavanju toga svoga poslanja ne dozvolim da nas naše vrijeme, naš Nazaret sa svojim mentalitetom, zarobi u svojoj prosječnosti, nego je potrebno da budemo, pa i po cijenu neprihvaćanja i odbacivanja, drukčiji.

Mate Uzinić, biskup

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno