7.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 131, 1-3

Gospodine, ne gordi se moje srce

niti se oči uznose.

Ne idem za stvarima velikim

ni za čudima što su iznad mene.

 

Ne, ja sam se smirio,

i upokorio dušu svoju; kao dojenče na grudima majke,

kao dojenče duša je moja u meni.

 

U Gospodina se, Izraele, uzdaj od sada dovijeka.

 

EVANĐELJE; Lk 14,15-24

Kad je to čuo jedan od sustolnika, reče mu: “Blago onome koji bude blagovao u kraljevstvu Božjem!” A on mu reče: “Čovjek neki priredi veliku večeru i pozva mnoge. I posla slugu u vrijeme večere da rekne uzvanicima: ‘Dođite! Već je pripravljeno!’ A oni se odreda počeli ispričavati. Prvi mu reče: ‘Njivu sam kupio i valja mi poći pogledati je. Molim te, ispričaj me.’ Drugi reče: ‘Kupio sam pet jarmova volova pa idem okušati ih. Molim te, ispričaj me.’ Treći reče: ‘Oženio sam se i zato ne mogu doći.'” “Sluga se vrati i javi to domaćinu. Tada domaćin, gnjevan, reče sluzi: ‘Iziđi brzo na trgove gradske i ulice pa dovedi ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome.’ I sluga reče: ‘Gospodaru, učinjeno je što si naredio i još ima mjesta.’ Reče gospodar sluzi: ‘Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća.’ A kažem vam: nijedan od onih pozvanih neće okusiti moje večere.”

 

MEDITACIJA

Božje kraljevstvo – pojam životne punine, izraz za sveopću Božju skrb za naše postojanje. Kad Božje kraljevstvo dobije mjesta u našoj svakodnevici, naša se svakodnevica preobražava. U ovoj prispodobi u središtu je čovjekov stav prema svakodnevici. Oni koji su pozvani na gozbu iznalaze isprike. Svakodnevne poslove smatraju silno važnima, važnijima od radosti nad ponuđenom im gozbom. No gozba je neodgodiva, ona će se baš sada održati, proslavit će se sada ili nikada. Prispodoba nas opominje da se ne “zapetljamo” u svakodnevicu te izgubimo iz vida ono što je uistinu važno. Potiče nas da olako ne protratimo jedinstveni trenutak današnjega dana, nego da svakodnevicu živimo tako da ne priječi prodor novoga i iznenađujućega u naš život. Poziv u Božje kraljevstvo ne zatječe nas izvan naše svakodnevice, nego upravo unutar nje te nam otvara mogućnost da iznova oblikujemo svoj svakodnevni život.

(izvor: http://www.benedictus.info)

 

Molitva

Bože, ti nas pozivaš na gozbu koja će biti drugačija od ovosvjetskih proslava. Oslobodi nas isprika i bijega kako bismo u svakodnevici znali prepoznati da smo pozvani.

Preporučeno