9.11.2017.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

 

Ps 46, 2-3.5-6.8-9

Bože, sud svoj daj kralju

i svoju pravdu sinu kraljevu.

Nek puku tvojem sudi pravedno,

siromasima po pravici.

 

Kraljevi Taršiša i otoka nosit će dare,

vladari Šabe i Sebe danak donositi.

 

On će spasiti siromaha koji uzdiše,

nevoljnika koji pomoćnika nema;

smilovat će se ubogu i siromahu

i spasit će život nevoljniku.

 

EVANĐELJE: Iv 2, 13-22

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: “Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.” Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za Dom tvoj. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: “Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?” Odgovori im Isus: “Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.” Rekoše mu nato Židovi: “Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?” No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

 

MEDITACIJA

Mi sami smo ,,Božja građevina”. Zato je – kaže nam evanđelje – nužno da u Božjemu hramu vlada svetost. I uvijek iznova moramo preispitivati, što iz toga zdanja treba biti očišćeno, prognano i izbačeno, kako bi ono ostalo mjestom gdje prebiva Bog.

Kršćani – pokretljivi i osvježavajući kao voda; oni koji jedni druge podupiru i nose kao kamenje u zdanju; koji se međusobno pročišćuju i jedni drugima opraštaju, kako bi Bog mogao ući među nas.

To ne mora ostati samo lijepi san. Samo moramo postati ono na što smo pozvani!

(izvor :http://www.benedictus.info)

 

MOLITVA

Bože punine života, da bi nam bio blizu, nisu ti potrebni hramovi i Božji domovi. No nama su potrebna mjesta na kojima možemo snažnije biti svjesni tvoje prisutnosti. Kad se okupljamo u tvoje ime i slavimo bogoslužje, daj da odbacimo svaku okorjelost i svaku laž, kako bi na nas mogla prijeći svetost tvojega imena te kako bismo bili pouzdano kamenje za izgradnju tvoje Crkve. Amen.

 

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno