Plava crta
Četvrtak, 11.01.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 44, 10-11. 14-15. 24-25
Odbacio si nas i posramio,
i više ne izlaziš, Bože, sa četama našim.
Pustio si da pred dušmanima uzmaknemo,
i opljačkaše nas mrzitelji naši.

Učinio si nas ruglom susjedima našim,
na podsmijeh i igračku onima oko nas.
Na porugu smo narodima,
narodi kimaju glavom nad nama.

Preni se! Što spavaš, Gospodine?
Probudi se! Ne odbacuj nas dovijeka!
Zašto lice svoje sakrivaš,
zaboravljaš bijedu i nevolju našu?

EVANĐELJE; Mk 1, 40-45
I dođe k njemu neki gubavac, klekne i zamoli: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!” Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: “Hoću, budi čist!” I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: “Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.” Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

TIŠINA
Ostani kratko u tišini svog srca, pročitaj Evanđelje još jednom polako. Osluškuj tišinu i Božju riječ koja ti je danas upućena.

MEDITACIJA
Gubavac. Padaju nam razne asocijacije na riječ gubavac. Danas ih, u takvom obliku kao tada, gotovo i nema. Gubavci su neugledni, u njihovoj blizini čovjek se osjeća neugodno. Gubavci su bili margina društva, s njima nitko nije dolazio u kontakt bili su odbačeni i izolirani. No, gubavaca danas ima u nekim drugim oblicima. I mi smo neka vrsta gubavaca. Ne volimo sami sebe, neugodno se osjećamo u svojoj koži, ne prihvaćamo se u potpunosti, osjećamo se ponekad odbačenima od društva, ponašamo se samo onako kako je društveno prihvaćeno, a tako ponekad zanemarujemo ono bitno… U ovoj prispodobi gubavac se približava Isusu, iako oni nisu smjeli približavati se ljudima, gubavac se odvažio. Isus nije osjećao gađenje, prihvatio ga je takvog kakav jest. Međutim, u trenutku približavanja gubavac dobiva ozdravljenje. On je prekršio društveno prihvaćeno ponašanje. Izdigao se iz margina u kojeg su ga potisnuli. Iskočio je iz svoje blokade i kleknuo pred Isusa. Možeš li i ti iskočiti iz svojih granica kojima se ograničavaš? Osjećaš li se gubavim, nepodnošljivim? Vjeruješ li da Isus može i hoće te očistiti? Isus hoće, hoćeš li ti? Stavi svoju gubu, svoju nepodnošljivost, svoje gađenje, svoje granice pred Isusa. Vjeruj i želi ozdravljenje!

ZAMOLBE
-Najizvrsniji liječniče, želim da me ozdraviš, predajem ti se sav, daj da naučim prihvatiti samog sebe, daj mi da se cijenim i zavolim kako bih mogao prihvaćati i voljeti druge.
-Najizvrsniji liječniče, tebi nije bilo mrsko dotaknuti gubavca. Daj da i ja danas mogu dotaknuti tvojim mirom, nadom i optimizmom svakog ranjenog čovjeka koji mi se danas obrati.
………ostani u tišini i reci mu svoje molitve…….

SLAVA OCU I SINU I DUHU SVETOM

Četvrtak, 11.01.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
23
ožu.
2018

23.3.2018.

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN. Ps 18, 2-7 Ljubim te Gospodine,…

Plava crta
22
ožu.
2018

22.3.2018.

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN. Ps 105, 4-9 Tražite Gospodina i…

Plava crta
21
ožu.
2018

21.3.2018.

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN. Dn 3, 52-56 Blagoslovljen budi, Gospodine,…

Plava crta
20
ožu.
2018

20.3.2018.

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN. Ps 102, 2-3.16-21 Gospodine, usliši molitvu…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.