15.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 50, 8-9.16b-17.21.23
»Ne korim te zbog žrtava tvojih —
paljenice su tvoje svagda preda mnom.
Neću od doma tvog uzet junca,
ni jaraca iz tvojih torova.«
»Što nabrajaš naredbe moje,
što mećeš u usta Savez moj?

Ti, komu stega ne prija,
te riječi moje za leđa bacaš?«
»Sve si to učinio, a ja da šutim?
Zar misliš da sam ja tebi sličan?
Pokarat ću te i stavit ću ti sve to pred oči.«
»Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu:
i onomu koji hodi stazama pravim —
njemu ću pokazati spasenje svoje.«

EVANĐELJE; Mk 2, 18-22.
Ivanovi su učenici i farizeji postili. I dođu neki i kažu mu: “Zašto učenici Ivanovi i učenici farizejski poste, a tvoji učenici ne poste?” Nato im Isus reče: “Mogu li svatovi postiti dok je zaručnik s njima? Dokle god imaju zaručnika sa sobom, ne mogu postiti. Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik i tada će postiti u onaj dan!” “Nitko ne prišiva krpe od sirova sukna na staro odijelo. Inače nova zakrpa vuče sa starog odijela pa nastane još veća rupa.” “I nitko ne ulijeva novo vino u stare mješine. Inače će vino poderati mješine pa propade i vino i mješine. Nego – novo vino u nove mješine!”

TIŠINA
Saberi se, tiho osluškuj zvukove oko tebe, a onda ih postupno stišaj. Ostani u potpunoj tišini, pročitaj još jednom Evanđelje i poslušaj te riječi…

MEDITACIJA
Isus ponovno čini nešto nedopušteno. Nešto što sablažnjava farizeje. Ivan Krstitelj i njegovi učenici bili su isposnici, njihova su hrana bili poljski skakavci, a odjeća devina koža. A Isus, sin Božji, ispao je u očima farizeja kao neki hedonist, izjelica i vinopija. Gledajući tu sliku Isusa, uzora svog života, kao da mi se odjednom nameće slika nekog slobodnog čovjeka koji je umjeren u svemu. Tako i jest. Isus nije bio radikalni asketičar, naprotiv bio je društvena i jednostavna osoba. Dakako, nije odbacivao post, ali nije postio da ga drugi vide. Znao je i jesti i odricati se od jela. On se nije bojao jesti i piti s drugima koji nisu ispunjavali društvene norme, on je bio slobodan u sebi. Nije se bojao prijateljevati s nekim neuglađenim ljudima, jer je bio siguran u sebe i svoje stavove i automatski se nije mogao navezati na te ljude. A sve to samo zato što je crpio snagu iz Božje ljubavi. Njegov bliski odnos s Ocem u njemu je gradio stabilnost i čvrstoću On je dobro poznavao sebe. Znao je tko je, što je, odakle dolazi i kamo ide. Osuđujemo mi druga društva, druge ljude koji nisu naši istomišljenici, zato što se bojimo da ne postanemo kao oni? Mislimo li da će nas drugi ljudi svojim nedoličnim ponašanjem okrenuti protiv Boga, da će poljuljati u nama sve? A kako nas onda Isus baš njima šalje?

ZAMOLBE
Gospodine, često vidim neke ljude koji su drugačiji, znam da sam i ja za njih drugačiji/a, molim te da ih ne osuđujem, molim te da naučim kako ih prihvatiti, molim te za njih. Ti si njihov otac ti ih znaš bolje nego ja, privuci ih sebi, ali neka bude volja Tvoja ne moja.

Gospodine, zašto toliko puta ovisim o ljudskom obziru, zašto sam toliko puta nesiguran/a u sebe, zašto se bojim biti ono što jesam!? Daj da nikad ne zaboravim da si ti moje sve i da se uz tebe nikog ne moram bojati, nikog se sramiti ili o nekom ovisiti.

Promatraj kratko sada svoj dan promisli strahove u sebi, što te čini nesigurnim… Predaj sve to Isusu.

OČE NAŠ, SLAVA OCU

Preporučeno