17.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 144, 1.2.9-10
Blagoslovljen Gospodin, hridina moja:
ruke mi uči boju a prste ratu.

On je ljubav moja i tvrđava moja,
zaštita moja, izbavitelj moj,
štit moj za koji se sklanjam;
on mi narode stavlja pod noge!

Pjevat ću ti, Bože, pjesmu novu,
na harfi od deset žica svirat ću.
Ti daješ pobjedu kraljevima,
ti koji si spasio Davida, slugu svojega.

EVANĐELJE; Mk 3, 1-6
Uđe ponovno u sinagogu. Bio je ondje čovjek usahle ruke. A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže. On kaže čovjeku usahle ruke: “Stani na sredinu!” A njima će: “Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?” No oni su šutjeli. A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom pa reče tom čovjeku: “Ispruži ruku!” On ispruži – i ruka mu zdrava! Farizeji iziđu i dadnu se odmah s herodovcima na vijećanje protiv njega kako da ga pogube.

TIŠINA
Tišina govori sama za sebe, tišina je teška i pomalo kao da je hladna. Teško je ostati miran i sabran. Sve oko nas oduzima nam pažnju i ne da nam mir. Ali Gospodin je tu i ja se svjesno odlučujem na šutnju. Šutim i slušam…

MEDITACIJA
„A on ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom…“ Moje srce. U tišini promatram svoj srce i propitujem se. Je li moje srce okorjelo? Je li ono tvrdo i hladno prema drugima, prema sebi i konačno prema Bogu? „Oni su šutjeli…“ Šutim li i ja pred Bogom gledajući svoje srce? Šutim li od straha da ne otkrije ono što je već davnih dana se uleglo i čega se teško riješiti? Svjestan sam da Bog vidi sve, ali opet kao da mi je lakše sam sebe zavaravati i misliti da on ne vidi.
… ispruži svoju usahlu ruku, svoje usahlo srce Gospodinu…

ZAMOLBE
Gospodine, često mi se ne priča s tobom, baš zato što sve vidiš i sve znaš. Strah me je da ćeš me ošinuti pogledom kao i nekoć farizeje. Ipak, svojom ljubavlju i svojim milosrđem primi moje tvrdo srce.

Gospodine, šutim jer ne znam što da ti kažem, ali vjerujem da si ti moj Bog. Pomozi mojoj nevjeri.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno