22.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 89, 20-22.25-26
Nekoć si u viđenju govorio pobožnima svojim:
»Junaku stavih krunu na glavu,
izabranika iz naroda izdigoh.«

»Nađoh Davida, slugu svoga,
svetim ga svojim uljem pomazah,
da ruka moja svagda ostane s njime
i moja ga mišica krijepi.«

»Vjernost moja i dobrota bit će s njime,
i u mome imenu rast će mu snaga.
Pružit ću njegovu ruku nad more,
do Rijeke desnicu njegovu.«

EVANĐELJE; Mk 3, 22-30
I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: “Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle.” A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: “Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti!” Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga.” Jer govorahu: “Duha nečistoga ima.”

MEDITACIJA
Ima ljudi koji se skrivaju iza maske dobra, a zapravo snuju zle namisli. Ima i onih koji čine dobro, jer su sami dobrostivi, a onda im se podmeće da ga čine samo zato da se na bi razotkrila njihova zloća. Upravo su to pismoznanci podmetali Isusu. Ako izgoni zloduhe, mora i sam biti opsjednut! Dobro koje čini, oni nastoje pretvoriti u zlo. Zatvaraju se pred Isusovom iscjeliteljskom snagom jer smatraju da njima spasenje i oproštenje nije potrebno. Božja spremnost na opraštanje nema granica – gotovo da nema! Njegovo je strpljenje neizmjerno – gotovo! No ipak postoji granica. Granica je kad čovjek pred Bogom lažno pokušava prikazati svoj život, kad bogohulno odbija Božji dar oprosta. Takav čovjek naprosto ne dopušta Bogu da uđe u njegov život i time sam sebe isključuje iz Božje želje da svima oprosti.
(izvor: http://www.benedictus.info)

Molitva
Bože dobrote, pogađaju nas napadi na čovjeka, posebno ako se provode uime prava i zakona. Očuvaj u nama osjećaj za dobro, a razum nam ojačaj da spozna što je ispravno.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno