23.04.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 42, 2-3; 43, 3-4
Kao što košuta žudi za izvor-vodom,
tako duša moja čezne, Bože, za tobom.
Žedna mi je duša Boga, Boga živoga:
o kada ću doći i lice Božje gledati?

Pošalji svjetlost svoju i vjernost:
nek me vode,
nek me dovedu na tvoju svetu goru,
u šatore tvoje!

I pristupit ću k Božjem žrtveniku,
Bogu, radosti svojoj.
Citrom ću slaviti tebe,
Bože, o Bože moj!

EVANĐELJE; Iv 10, 1-10
“Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.” Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: “Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.”

MEDITACIJA
Četvrta vazmena nedjelja zove se i nedjelja Dobrog pastira. Današnje nam evanđelje donosi sliku Isusa kao Dobrog pastira koji se s puno ljubavi brine za svoje stado. Njemu je stalo do svake ovce i stada u cjelini. Za razliku od kradljivaca i grabežljivaca koji pokušavaju potajice ući u ovčinjak i razoriti zajedništvo među ovcama, Dobri se pastir ne skriva, već naprotiv, svaku ovcu zove njezinim imenom i one mu se slobodno i sigurno odazivaju.
Dobri pastir poznaje svoje ovce i zove ih njihovim imenom. Dakle, on najbolje poznaje naše potrebe i prošnje. Stoga, kao dioničari Kristova svetog zajedništva, pozvani smo ponajprije težiti i moliti za onim što je od Duha. Isus je Dobri pastir, a ne najamnik. Takav odnos prema Bogu i ljudima, u skladu s pozivom na koji smo pozvani, traži i od svih nas da budemo jedni drugima duhovno svjetlo na ovom zemaljskom putu, slijedeći njegovu riječ kroz poklad vjere koju u povijesti čuvaju i prenose duhovni pastiri Crkve, odnosno crkveno učiteljstvo.
(preuzeto sa http://www.sveti-juraj.org )

MOLITVA
KRALJICE NEBA RADUJ SE, ALELUJA!
JER KOGA SI BILA DOSTOJNA NOSITI, ALELUJA!
USKRSNU KAKO JE REKAO, ALELUJA!
MOLI BOGA ZA NAS, ALELUJA!

Preporučeno