4.02.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 147, 1-6
Hvalite Gospodina jer je dobar,
pjevajte Bogu našem jer je sladak;
svake hvale on je dostojan!
Gospodin gradi Jeruzalem,
sabire raspršene Izraelce.

On liječi one koji su srca skršena
i povija rane njihove.
On određuje broj zvijezda,
svaku njezinim imenom naziva.

Velik je naš Gospodin i svesilan,
nema mjere mudrosti njegovoj.
Gospodin pridiže ponizne,
zlotvore do zemlje snizuje.

EVANĐELJE; Mk 1, 29-39
I odmah pošto iziđoše iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: “Svi te traže.” Kaže im: “Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.” I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

TIŠINA
Eh, kako je često bolna i dosadna ova tišina. Osjećam kao da gubim vrijeme šuteći. Teško je sabrati se… Ipak odlučujem šutjeti i smiriti se, jer znam, jedino u šutnji i tišini mogu čuti Njegov glas.

MEDITACIJA
Kad ga nađoše, rekoše mu: „Svi te traže!“… Svi Te traže. I ja te Isuse tražim. Često se pitam mogu li te naći!? Kaže evanđelje: „Kad ga nađoše“, dakle našli su ga neki. I rekoše mu: „Svi te traže“. Odzvanja li ti ova rečenica u ušima? Rekao nam je jednom, tražite i naći ćete… Tražiš li Isusa? Odustaješ li od traženja? Nema ga? Gdje tražiti? Hoću li ga naći? Kako ga tražiti? Jel’ me napustio?..ili sam ja njega napustio/la? Jesam li sretan/na? Tražim li sreću u zabavi, da i ona usrećuje, al ne zadugo. Tražim li ga u prijateljima, da i kod njih je, ali i oni me napuštaju. Tražim li ga u crkvi, da, al ponekad je prazna i hladna. Tražim li ga u svakom danu, da, al ponekad nemam vremena. Ipak, nastavi tražiti Isusa u svemu. Postavljaj si ovakva pitanja i promatraj gdje si se susreo/la s Njim ili možda nisi nikada… Ostani u tišini…

ZAMOLBE
Često sam te tražio/la, ali nisam pronašla ipak ustrajem u traženju i molim te daj mi milost da te spoznam i prepoznam, pokaži mi kako da tražim, vodi me putem kojim ću te naći.
Tvoji učenici su te tražili i našli te su uputili na one koji te traže, pogledaj i dotakni sve one koji su izgubljeni, koji te ne priznaju, koji te izruguju, koji te ne vole…

Preporučeno