6.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 72, 1-2.7-8.10-13
Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik – sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora
i od Rijeke do granica svijeta.

Kraljevi Taršiša i otokā nosit će dare,
vladari Šabe i Sebe danak donositi.
Klanjat će mu se svi vladari,
svi će mu narodi služiti.

On će spasiti siromaha koji uzdiše,
nevoljnika koji pomoćnika nema;
smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku.

EVANĐELJE; Mt 2,1-12
Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: “Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.” Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: “U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pasti narod moj – Izraela! Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: “Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.” Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

TIŠINA
Osluškuj što ti danas Bog govori ??

MEDITACIJA
Kada su mudraci ugledali zvijezdu, ispunila ih je neizmjerna radost. Osjećajmo i mi u našim srcima tu golemu radost….Volimo to dijete skupa s mudracima……Bog, naš Gospodin, naše je svjetlo: ne u Božjem liku, kako se u svojoj slabosti ne bismo preplašili, već u liku sluge da bi donio slobodu onima koji su živjeli u ropstvu. Tko bi mogao biti toliko bezosjećajan, toliko nezahvalan da ne osjeti radost i ne izrazi je darivanjem?
Na nebu je izašla zvijezda, mudraci su se vratili u svoj zavičaj, a u spilji se našla cijela zemlja. Tu nije bilo nikoga tko nije donio neki poklon, tko nije bio zahvalan zbog rođenja Božjega sina.
(Ivan Zirdum; Riječi za svaki dan u godini; Đakovo, 1994.)

ZAMOLBE
– Gospodine, molim Te za radost, ljubav i mir, tješi me u mojim brigama i teškoćama.
– Gospodine, neka mi ovaj dan bude ugodan, miran i neokaljan da Ti večeras mogu radosna i čista srca hvalu iskazati.

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno