7.1.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 29, 1a.2.3ac-4.3b.9b-10
Prinesite Gospodinu, sinovi Božji,
prinesite Gospodinu slavu njegova imena,
poklonite se Gospodinu u svetištu njegovu!
Čuj! Gospodin nad vodama,
Gospodin nad vodama silnim!
Čuj! Gospodin u sili,
Gospodin u veličanstvu!

Čuj! Bog veličanstveni zagrmje,
a u hramu njegovu svi kliknuše: Slava!
Gospodin nad vodama stoluje,
stoluje Gospodin – kralj dovijeka!

EVANĐELJE: Mk 1, 7-11
U ono vrijeme: Propovijedao je Ivan: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.« Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskog i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: »Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!«

MEDITACIJA
Po krštenju na Jordanu Isus počinje svoje javno djelovanje. Završava svoj skroviti život u Nazaretu. Upravo tada se očituje njegova zrelost i poslušnost očevoj volji. Prekretnica je Isusova života bio silazak Duha Svetoga, koji ga je ispunio takvom snagom da je iz njega izlazila sila koja je liječila sve.
Dao je svome Ocu svjedočanstvo poslušnosti, a Otac mu odgovara izljevom – pomazanjem Duha Svetoga. To je čudesan trenutak i snažna prekretnica u Isusovu životu. Voda znači uništenje staroga kako bi nastalo novo.
U životu svaki čovjek treba osjetiti trenutak prekretnice. To jest trenutak u kojem prestaje djetinjstvo, a počinje zrela dob. Možemo reći da je to trenutak obraćenja. To je posebno razdoblje u kojem čovjek iskrena srca traži Boga, kritički proučavajući svoju djetinju vjeru. I na temelju toga želi se opredijeliti za Boga. Ako se ta prekretnica ne dogodi, tada ostaje stalno na razini djetinjaste vjere. Takav čovjek ni sam ne razumije zašto se zove kršćanin, katolik, vjernik. Zašto se križa, ide u crkvu. Ali kad se svjesno odluči za Boga, tada i on poput Isusa, biva ispunjen Duhom Svetim. Tek tada počinje duhovno sazrijevanje.
p. A. Krasicki, CSSp

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU

Preporučeno