Čistoća

by admin

Zanimljivo je ono što sveti Augustin priča iz svoga vlastitog života. Počeo se već polako obraćati prema Bogu, svladavao je postupno sve prigovore protiv vjere, ali je bilo nešto što ga je strašno mučilo, a to je strah da neće moći svladati svoje tijelo.

On piše: “Sve moje ludosti i ispraznosti su mi dovikivale: Hoćeš li nas odbaciti? Ako nas odbaciš, to je zauvijek, više nikada nećeš smjeti učiniti to ili ovo.” S druge strane, savjest mu je govorila: “Baci se u Božje ruke, ne boj se, On će te ozdraviti i neće dozvoliti da padneš.” Dok tu borbu proživljava, čuje jednog dana u vrtu pred kućom kako mu neki dječji glas kaže: “Uzmi i čitaj!” Pomislio je da mu to Bog kaže: Uzmi i čitaj Bibliju. Uzeo je Pavlove poslanice i odlučio da otvori nasumce, a onu rečenicu na koju mu padne prvi pogled shvatit će kao Božju volju.

Pogled mu je pao na ove riječi svetoga Pavla iz poslanice Rimljanima: “Noć poodmače, dan se približi, zato odložite djela tame i zaodjenite se oružjem svjetlosti. Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevima, ne u priležnosti i razvratnosti, ne u svađi i ljubomori. Nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i u brizi za tijelo ne pogodujte požudama” (13,12-13). Te su Pavlove riječi dovršile njegovo obrećanje; nestalo je njegove nesigurnosti, bio je siguran da će uz pomoć milosti Božje moći očuvati svoju čistoću. (Suočenje sa Bogom, str.105)

Preporučeno

Leave a Comment