Mladi idu svaki dan na Svetu Misu

by admin

„Nemam vremena! Komu je to potrebno? Što će drugi reći? To je pretjerivanje…“
Ovo su samo neke od pomisli i pitanja koja će proći glavom mnogih ljudi nakon što pročitaju naslov ovog teksta.

Mnoštvo mladih u Osijeku svjedoči suprotno! Naime, oni svojim životom razbijaju mnoge  predrasude vezane uz ovu činjenicu. Riječ je o mladima svih generacijskih uzrasta; osnovnoškolci, srednjoškolci, osobito studenti te i mnogi zaposleni koji svakog dana odvoje vrijeme za  odlazak na svetu Misu.

Berislav Dikanović, student 3.godine Medicinskog fakulteta kaže kako je za njega odlazak na svetu Misu jednostavno druženje s Isusom, susret i razgovor s Njim.
Imam potrebu otići svaki dan jer znam da me On iščekuje. Budući da studiram medicinu, u početku je bilo izazovno svaki dan sudjelovati na Euharistiskoj gozbi, ali posloživši svoje prioritete, za sve imam vremena. Mogu propustiti neka druga druženja, pobožnosti ili molitve, pa čak i predavanja, ali ne i svetu Misu. Gospodin je blagoslovio moju odluku jer ispiti ne štekaju
, istaknuo je Berislav koji uz sve fakultetske obaveze i svakodnevnu svetu Misu uspijeva odvojiti vrijeme za rad u DUHOS-u te druženje s djevojkom i prijateljima.

Željka Marinić, djevojka koja radi kao fizioterapeut obilazeći potrebite po kućama te kao i većina zaposlenih željno iščekuje svaki vikend, svjedoči kako se ona odlučila odazvati Božjem pozivu na svakodnevni odlazak na svetu Misu; Nakon što sam čula jedno svjedočanstvo o svakodnevnom odlasku na svetu Misu, zamislila sam se! Mislila sam: Ne mogu ja to, dugo radim, treba se fizički odmoriti… No, kako me Duh nadahnuo, krenula sam i zaista mogu reći da je Isus meni najbolji “vikend”!. Na Misi se prvenstveno rasteretim, opustim, saberem od svojih misli, predam sve Gospodinu i još na kraju dobijem i rješenje za neki aktualni problem. Zaista sam Mu zahvalna što me strpljivo čekao.

Da je sveta Misa najsavršenija molitva, smatra Darko Hodak, učenik 8. razreda osnovne škole. Darko napominje kako mu po svetoj Misi jača vjera i da tada Bog raste u njemu.  Idem na svetu Misu svaki dan jer sam tada jedno s Krisom.  Moji roditelji podržavaju to i ne vide ništa loše u tome, dok je mojim vršnjacima to neshvatljivo. Često me smatraju čudakom i gledaju podrugljivo na to. Bez obzira na podrugivanja i neshvaćanja, Darko  ipak svaki dan odlazi na svetu Misu jer je svjestan da se ondje susreće sa živim Bogom.

Sam pater Arek, studentski kapelan u Osijeku, svjedoči kako je prije par godina i on bio iznenađen. Kaže kako se pitao hoće li svi ti mladi biti svećenici, redovnici ili časne sestre, no uvidio je da to nije nužno. Mladi koji idu svaki dan na Misu crpe s izvora vode žive, hrane se Božjom riječju i Božjim Tijelom. Svatko je od nas pozvan na to, samo neki ne mogu ili ne žele to prepoznati. Također, pater navodi kako se te mlade često naziva fanaticima, no postavlja pitanje tko je zapravo fanatik?  Uspoređuje svakodnevni odlazak na svetu Misu s učestalim slanjem sms poruka voljenoj osobi. Naime, kao što mnogi odvajaju svoje vrijeme za voljenu osobu i mnoge druge stvari koje su im drage, tako i ovi mladi svakodnevno prepoznaju Isusa Krista koji živi u sakramentu Euharistije. Uostalom, sama konstitucija o Liturgiji govori da je Euharistija izvor i vrhunac (SC 10). Mladi su to prepoznali i bez znanja koncilskih tekstova prepustivši se djelovanju Duha Svetoga. Oni su i za mene postali pravi poticaj proživljavanja Isusova otajstva muke, smrti i uskrsnuća, ističe pater Arek potičući i ostale da se odluče slijediti  ovaj primjer.

Mladi svjedoče kako ih svakodnevno sudjelovanje na svetoj Misi jača, mijenja i približava Isusu što im daje istinsku radost življenja.

Ako te svjedočanstvo ovih mladih potaknulo da se i ti odlučiš na što češće druženje s Njim, na sljedećem linku donosimo popis svih crkava i raspored svetih Misa u Osijeku na kojima ti se On svakodnevno daje i očekuje te !

Ako se i vi odlučite ići svaki dan na Svetu Misu, raspored Misnih Slavlja u svim župama u Osijeku možete vidjeti na sljedećem linku.

Valentina Ćavar

Matea Zlomislić

Preporučeno

Leave a Comment