Plava crta
Četvrtak, 15.06.2017.

Facebook Facebook

Share
Like

U radijskim emisijama čujemo kako voditelji u svojim obraćanjima slušateljstvu poistovjećuju glagole štovati i poštovati pa se obraćaju i s poštovani i sa štovani slušatelji. To neke slušatelje zbunjuje jer ne znaju zašto se rabe dva različita glagola umjesto jednoga, a i što je na kraju pravilno. Kada pišete službeni dopis ili e-mail i u jezičnoj ste nedoumici kako osloviti osobu kojoj je dopis ili e-mail upućen, tj. koji je pravilan način oslovljavanja: sa štovanjem ili s poštovanjem, nastavite čitati ovaj tekst i otkrit ću vam.
Oba glagola, štovati i poštovati, potrebna su u hrvatskom jeziku i ne valja zamijeniti jedan s drugim. Naši govornici često glagol štovati smatraju „hrvatskijim“ te ga upotrebljavaju u svakoj prilici, ali je to pogrešno. U službenim dopisima pišu sa štovanjem pa se katkada čini kao da se boje napisati s poštovanjem.
Smatram da se ta nedoumica najbolje razrješava u rečenici Marka Kovačevića:
“Bog se štuje, a čovjek poštuje.”

Glagol štovati upotrebljavat ćemo kada se iskazujemo svoje štovanje Bogu i svetcima, dok glagol poštovati trebamo upotrebljavati kada izražavamo svoje poštovanje prema čovjeku, jer čovjeka možemo poštovati ili ne poštovati.
Dakle, kada pišete kakav dopis ili e-mail, upotrebljavajte samo glagol poštovati – kada započinjete svoju poruku Poštovani ili Poštovana, a kada ju završavate pozdravljajući S poštovanjem.

Ivana Fadljević
1. godina Učiteljskoga studija

Četvrtak, 15.06.2017.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.