Korizma

by admin

Korizmeno nam  vrijeme želi biti pomoć i smjerokaz da spremna (skrušena) srca dočekamo dane vazmenog  trodnevlja i nedjelju  Kristova uskrsnuća.  Jednom je netko rekao: „Korizma – to su dani neudobne vjere.“ Ova misao potiče da malo dublje razmišljamo o svojoj vjeri.
Postoji li vjera da nam bude lijepo, fino i ugodno ili nas oblikuje i svakim danom približava Bogu, otajstvu Njegove ljubavi i milosrđa? Korizmeni su dani uvijek u zimsko-proljetnom periodu, kada je priroda u mirovanju i tek sramežljivo pokazuju znakove života dolaskom toplijih dana. To je vrijeme obrezivanja voćaka, vinove loze i drugih biljaka, osim toga to je i vrijeme sjetve, sadnje, obrađivanja tla i slično. Na neki je način i korizma intenzivno vrijeme pripreme i obrade našeg srca, naše nutrine.
Potrebno je obrezati, pa čak i precizno oštro odrezati sve one naše želje, ili sklonosti, strasti koje nas udaljavaju od ljepote uskrsne radosti. Treba okopati i našu nutrinu. Iskopati ono ružno i grešno, onaj korov, da bi moglo rasti i cvjetati sve lijepo i plemenito. Dobro je i posijati sjeme kršćanske ljubavi i međusobne solidarnosti. Poželjno je posaditi i razno drveće – posebno nadu, optimizam, radost i sebedarnu ljubav. Potrebno je u korizmi, ali i inače u našem duhovnom životu, biti praktičan. Ako se odričemo npr. slatkiša ili cigareta, onda taj iznos (koji bi trošili za neku našu želju ili naviku) darujemo potrebitima ili za neku plemenitu akciju. Važno je biti uporan. Korizmeni je hod dug i ponekad težak i naporan. I upravo je zato  temelj korizme molitva – molitva koja  nas približava Bogu, molitva koja nas oslobađa raznih maski i uhodanih navika, molitva koja nas čini više Božjima…
Neka nam korizmeni dani pomognu otkrivati ljepotu vjere i da raste naša raspoloživost u širenju Isusova imena i slave!

Mauricio Jakus

Preporučeno

Leave a Comment