Na raskrižju života

by admin

„Uvijek sam se pitao zašto je tako teško stajati na raskrižjima, posebno na raskrižjima gdje nema putokaza, nema znaka cesta s prednošću prolaza – na raskrižjima života.I sada kada se nađoh možda na najvećem raskrižju života pritisnut i prožet težinom raskrižja, jedno mi divno biće reče: Težina i mučnina raskrižja je u tome što ono ima oblik križa. Bijaše to za mene divno otkriće, divno poput uzdaha onih koji golgotski pate, ali znaju zašto pate. Hvala ti, hvala ti što je jedan upitnik manje u mom životu.“ – fra Ante Grbeša

Vjerujem da je donošenje nekih odluka jedan od težih životnih trenutaka, neovisno o posljedicama odluke. Uvijek nam se nameće ono – Što ako? Što ako ne ispadne kako sam željela, što ako se razočaram, što ako griješim? I dok mi tako razmišljamo, neodlučni u onome što se od nas očekuje, dragocijeno vrijeme nam prolazi i odlazi u nepovrat.

Što Bog želi od mene? Mislim da neću pogriješiti ako kažem da ste se to mnogo puta zapitali, kao i ja. Jedan od najvažnijih zadataka svakoga od nas jest spoznati sebe, osluškivati Božji glas i slijediti put koji nam je On namijenio. Sada nam se nameće pitanje – kako čuti Boga u buci ovoga svijeta? Ili možda bolje – želim ja čuti što Bog želi, ili se to pak ne slaže s mojim planovima za budućnost?

Da bi pronašli sebe i svoj životni poziv, nekada je potrebno umrijeti svojim željema i planovima. „Čovjek snuje, a Bog odlučuje“, rekli bismo. Sreća se pronalazi u Bogu, koji jedini može ispuniti ljudsko srce u potpunosti. I onda kada smo mi zbunjeni i možda malo izgubljeni, On savršeno pozna svaki naš korak i svaku želju upisanu u naše srce. Upravo su želje te, koje nam ukazuju na put kojim nam je ići, a mi ih katkada olako shvaćamo.

Ako dopustiš Gospodinu da osvoji tvoje srce, da zagospodari njime, osjetit ćeš puninu života koja je u Njemu. A onda neće više biti važno što će drugi reći. Božji šapat u tvome srcu otkrit će ti odgovore na sva tvoja pitanja i tvoja lutanja. Budi hrabar i upitaj ga – Što želiš da učinim, Gospodine? Tek kada zaživiš svoj poziv i poslanje, kada otkriješ sebe i svoje talente, shvatit ćeš ljepotu i smisao našega zemaljskog života. Lijepo je rekao o. Michael Scanlan: “ Naš je životni poziv blago zakopano u polju. Biser velike vrijednosti. Milost je u pozivu. Ostvarite ga bez obzira na cijenu.“.

Gabriela Jurković|duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment