ISPITI I STRAHOVI KOJI IH PRATE

by abuzgo

Bliži se vrijeme ispitnih rokova i svi su pod stresom, i studenti i profesori. Studenti se boje hoće li položiti ili ne, a profesori strahuju da nisu možda najbolje prenijeli svoje znanje na njih. U svakom slučaju, svi se oslanjamo na Božju pomoć. Molimo Boga da nam riješi ispite, ali to je pogrešno tumačenje i olako shvaćanje Boga. Naime, postoje ljudi koji su jako lijeni i kad se približe ispiti odjednom postanu gorljivi vjernici. Mole se Bogu kako bi im On riješio sve probleme, kako bi oni mogli bezbrižno i dalje uživati, izlaziti i biti lijeni.
Pitanje je: „Zašto tako shvaćamo Boga?“
Bog nije čudesni stroj koji će doći na ispit umjesto nas i položiti ga odličnom ocjenom. Bog je milosrdni Otac koji nas ljubi i želi našu sreću, ali s naglaskom da svatko od nas mora preuzeti odgovornost za svoje postupke. Dakle, Bogu se molimo kako bi nam prosvijetlio naš razum i dao snage uspješno riješiti sve probleme koji nas čekaju. No, ako ćemo mi moliti neprestano 24h na dan, a nećemo se pokrenuti, ne možemo onda očekivati kako ćemo savladati sve prepreke koje nam život pruža. Ne možemo očekivati da će nas Bog pomagati u našoj lijenosti. Sjetimo se kako je upravo lijenost jedan od 7 glavnih grijeha.
Dakle, svi koji spremate ispite, molite se Bogu, ali na način da vam prosvijetli razum i s radošću se primite posla kako bi što brže i bezbolnije prošli ovi ispitni termini.
Zapamtite jedno: ako tražite Boga da riješi ispit, On to sigurno neće napraviti jer zna jako dobro koliko pojedinac može napraviti za sebe. U skladu s tim, On ga vodi, poučava i savjetuje. I nikada ne smijemo tako testirati Božju ljubav i blagonaklonost.

Lucija Prpić

Preporučeno